Nezavisni blok vodi u propast: Članovi stranke okreću leđa Senadu Šepiću

Lista članova Nezavisnog bloka koji su predstavljali prepreku Šepićevoj autokratiji, zbog čega su “zaradili” isključenja ili suspenzije odlukama nestatutarnih ili čak nepostojećih stranačkih tijela, sve je duža.
Samovolja predsjednika Nezavisnog bloka Senada Šepića i neutaživa potreba da zadovolji svoje neutemeljene liderske ambicije dovela je tu stranku do potpunog rasula. Tako je u petak zbog neslaganja sa Šepićevom politikom, a odlukom stranačkog odbora kojeg je popunio sebi lojalnim kadrovima, isključeno čak pet članova koji su osnivali Nezavisni blok.

Lista članova Nezavisnog bloka koji su predstavljali prepreku Šepićevoj autokratiji, zbog čega su “zaradili” isključenja ili suspenzije odlukama nestatutarnih ili čak nepostojećih stranačkih tijela, sve je duža. Bivši zastupnici sa kojima je Šepić osnivao Nezavisni blok, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović, su isključeni ili su pred isključenjem. Akademik Refik Šećibović i prof. dr. Marijana Šećibović također su isključeni, baš kao i izabrani zastupnici te stranke Omer Škaljo i Elmedin Voloder.

Da budu instrument za Šepićevu samopromociju, trošeći svoj lični profesionalni kredibilitet, još ranije su odbili mnogi članovi Nezavisnog bloka koji su od samog početka bili dio te stranke. Prof. dr. Muharem Karamujić, prof. dr. Amra Bratovičić, dr. Mirsad Selimović, dr. Asmir Avdičević i dr. Goran Akšamija su dio plejade bivših članova koji su podigli sidro uvidjevši u kojem pravcu Šepić namjerava voditi stranku.

Upravo je podređenost Nezavisnog bloka ličnim ambicijama Senada Šepića bila prepreka ulasku nezavisnih načelnika u taj politički projekat. Načelnici Sead Džafić (Kalesija), Amra Babić (Visoko), Ibrahim Hadžibajrić (Stari Grad Sarajevo), Zlatko Hujić (Bosanski Petrovac) i Muhamed Ramović (Goražde) su već nakon prvog sastanka, održanog na Vlašiću, odbili biti dio iste priče sa aktuelnim predsjednikom Nezavisnog bloka.

A lista članova koji se protive načinu na koji Šepić vodi stranku je iz dana u dan sve duža. Sastanak koji je održan u petak su, podsjećanja radi, demonstrativno napustili osnivači te stranke u Zenici i sve su glasnije spekulacije o formiranju nove stranke koju bi činili bivši članovi Nezavisnog bloka koji su istupili zbog neslaganja sa Šepićevom politikom.

Medijska pažnja koju je svojevremeno pridobio napuštanjem SDA, a koju je Šepić nerezonski protumačio kao posljedicu vlastitog političkog kapaciteta, motivirala ga je da se na proteklim Općim izborima kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Koliko je ta procjena bila smislena, pokazao je njegov katastrofalan izborni rezultat.

Ono što je Nezavisni blok uspio ostvariti kao stranka ostvareno je uprkos, a ne zahvaljujući Šepiću, te sve glasnije nezadovoljstvo članova te stranke načinom na koji se ona danas vodi ima uporište u izbornim rezultatima. Međutim, sudeći prema posljednjim javnim istupima, aktuelni predsjednik Nezavisnog bloka ne namjerava svojevoljno odstupiti sa te pozicije što budućnost te stranke itekako dovodi u pitanje.

glasistine.com

Back to top button