Gripa ubila 14 osoba

Do sada 8.930 osoba ljekarsku pomoć potražilo zbog bolesti sličnih gripi u RS, u FBiH 34 potvrđena slučaja gripe

Autor: A. NUHANOVIĆ

Sezonska gripa u Bosni i Hercegovini odnijela je 13 života! Nove smrtne slučajeva jučer je potvrdio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, odakle navode da je šest pacijenata od posljedica teške akutne respiratorne infekcije u RS preminulo od 25. do 27. januara, čime se ukupan broj žrtava gripe u ovom bh. entitetu povećao na 12!

Virus u porastu

– Univerzitetski klinički centar Banja Luka prijavio je četiri, a bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta, koji su bili pozitivni na virus A(X1)pdm09. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi – potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Prvi slučajevi pacijenata umrlih od gripe u tom entitetu prijavljeni su 21. januara. Iz Instituta upozoravaju da je aktivnost virusa influence u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrirana je cirkulacija virusa influence A i B.

Inače, najveći broj oboljelih u manjem bh. entitetu veže se uz virus tip A (H1), poznatiji kao svinjska gripa.

– Sojevi virusa influence koji su za sada dominantni i koji trenutno cirkulišu u sjevernoj hemisferi po dosadašnjoj genetskoj karakterizaciji upravo odgovaraju sojevima sadržanim u vakcini. To je veoma značajan podatak u pogledu prevencije ove bolesti i koristi koje imaju svi koji su se vakcinisali ove godine – navode iz Instituta.

Ovoj ustanovi do sada se javilo 8.930 osoba zbog bolesti sličnih gripi, dok je posljednje sedmice taj broj bio 1.500. Zbog povećanog broja oboljelih posjete bolnicama u RS su ograničene.

U Federaciji je do sada jedna osoba umrla od posljedica koje se dovode u vezu s gripom, a riječ je o trogodišnjoj djevojčici iz Zenice. No, veliko je pitanje kako Federacija BiH nema podatke ni o broju oboljelih, ali ni o smrtnim slučajevima.

Pune bolnice

Do sada su Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljena 34 slučaja kod kojih je potvrđen virus, od čega su 22 slučaja bila pozitivna na virus tipa A H3N2 te 12 na H1N1.

I jučer su domovi zdravlja i bolnice bili puni pacijenata koji su se javili s povišenom temperaturom, grloboljom, upalom pluća… Ljekari strahuju da će se broj povećati narednih dana, jer je virus tek uzeo zamah.

– Imamo pacijente na respiratorima – kazao nam je jedan od ljekara iz doma zdravlja, navodeći da je zabrinjavajuće što vakcina više nema.

U Hrvatskoj umrlo 29 osoba

U Hrvatskoj je, zaključno sa 20. januarom, registrirano ukupno 17.546 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (9.078) stiglo u posljednjoj sedmici. Od virusa gripe umrlo je 29 ljudi.

Dominira tip A

Podaci iz 104 zemlje koje su zvanično prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3 posto).

Avaz

Back to top button