Vanredna situacija u pojedinim dijelovima FBiH, poplave i klizišta izazvali haos

BiH suočena je sa poplavama i klizištima usljed topljenje snijega i nevremena s jakim vjetrom i obilnim padavinama. Iako su kišne padavine u poslijepodnevenim satima prestale, ugrožena su brojna područja širom zemlje.
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uputili su se ka Busovači, Zenici i Hadžićima sa čamcima i pumpama za ispumpavanje vode, kazao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

No, ističe da bi ovim općinama sada trebalo pomoći i interventnim sredstvima iz budžeta FBiH, ali su u tome onemogućeni jer Dom naroda Parlamenta FBiH još nije usvojio budžet.

– Ta sredstva bi im trebala da odmah djeluju, da se angažira mehanizacija, unajme bageri i slično. Male općine to ne mogu same, a kompletna područja su pogodili klizišta, odroni – dodao je Solak.

Napomenuo je da se i FUCZ finansira iz budžeta FBiH.

– Mi imamo ljude, opremu, nasuli smo gorivo i izašli na teren. Ne znam hoćemo li za to imati konsekvence, ali ne možemo gledati da je država pod vodom, a da mi sjedimo kući – kazao je Solak.

U Zenici kritično više lokaliteta

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u svojstvu komandanta civilne zaštite, održao je vanredni sastanak Štaba civilne zaštite grada Zenica, na kojem je donesena i Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriji grada Zenica.

-Svi ljudski, ali i materijalno – tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do normalizacije stanja.

Imamo više kritičnih lokaliteta, pričinjena je veća materijalna šteta na putnoj infrastrukturi i stambenim objektima i s obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za naredni period, bili smo dužni maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju i staviti sve mašine u funkciju – kazao je nakon sastanka Kasumović, koji je, kako se ističe u saopćenju za javnost, osim gradskih službi, u funkciji stavio i radnike te mehanizaciju javnih preduzeća.

Služba civilne zaštite grada Zenica upozorava sve fizičke osobe i pravne subjekte koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Bosna, Kočeva, Babina, Pepelarska rijeka, Bistrička i Gračanička rijeka, da iz svojih stambenih i poslovnih objekata izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene – potopljene, u slučaju naglog povećanja vodostaja u navedenim rijekama.

Gradonačelnik i Štab civilne zaštite Grada Zenica pozivaju građane Zenice na saradnju i razumijevanje te da se po potrebi jave Službi civilne zaštite na broj telefona: 032 447-731.

U Kaknju mobilizacija svih resursa

I na području Općine Kakanj proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog brojnih odrona i poplava uzrokovanih velikom količinom kiše.

Ova informacija saopćena je iz Općine Kakanj, a v.d. načelnik Aldin Šljivo je kazao da se na terenu vodi intenzivna borba s bujicama, a u brojnim selima mještani su izašli s alatom i ulažu maksimalne napore kako bi spriječili veću štetu.

“Mašine su raspoređene na brojnim lokacijama. Put prema Brnjicu je obustavljen i preko Ponijeria zbog problema na lokalitetu Žuća. U Semetišu bujica ugrožava put, a zbog odrona i izlijevanja vode put prema Subotinju je u prekidu. Probleme imamo i u Gornjim Lučanima, zatvoreni su putevi prema Javoru i Gornjoj Papratnici zbog izlevanja potoka”, kazao je Šljivo.

Dodao je da je zbog vodenih bujica i odrona ugroženo stanovništvo i imovina te da su tokom jutra s mašinama radili i na otklanjanju materijala s regionalog puta koji prolazi ispod autoputa A1.

Šljivo je izdao naredbu o mobilizaciji svih raspoloživih resursa koji se mogu upotrijebiti u borbi s vodenim bujicama, a održana je i vanredna sjednica Opštinskog štaba civilne zaštite.

Vanredno i na području SBK

Rijeke su se izlile u nekoliko opština Srednjobosanskog kantona usljed čega je došlo do plavljenja kuća, dvorišta i poljoprivrednih površina, saopšteno je iz Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Vanredna situacija proglašena je u opštini Busovača, gdje su ugrožena područja u mjesnim zajednicama Gromiljak, Jehovac, Rauševac, Brestovsko, Bilalovac, te Potkraj.

Na putnom pravcu Busovača-Kiseljak na nekoliko mjesta obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja vode. Ekipe Civilne zaštite su na terenu i preduzimaju potrebne radnje.

U opštini Novi Travnik pukla je glavna vodovodna cijev, pa je obustavljena isporuka vode za piće za grad. Vode su se izlile u više mjesnih zajednica.

U mjestu Podgradina kod Viteza pojavilo se klizište kod gradskog bazena vode za piće zbog čega je obustavljena isporuke vode za području grada.

Na području opštine Gornji Vakuf/Uskoplje četiri porodice morale su napustiti domove u selu Borova Ravan u Mjesnoj zajednici Voljevac, gdje se jutros aktiviralo veće klizište.

“Pod klizištem je nestala cijela kuća u kojoj, srećom, niko nije stanovao. Polovina druge kuće je u zemlji. Starija žena i njen sin uspjeli su izaći iz kuće, u kojoj više ne postoje uslovi za stanovanje”, rečeno je u opštinskoj Službi za civilnu zaštitu.

U opasnosti od klizišta su još dvije kuće iz koje su ljudi iseljeni.

Određenih problema imaju i stanovnici drugih gornjovakufskih naselja, gdje su nabujale rijeke i potoci izazvali izlivanje vode iz njihovih korita.

Poplave su i u Kiseljaku, a najugroženiji je centralni i sjeverni dio, odnosno šire jezgro grada i dionice koje vode prema Busovači. Odvijanje saobraćaja na pojedinim dionicama je otežano ili u potpunosti blokirano. Voda stvara velike probleme na mjestu gdje se izliva potok Rikavac, u Višnjica Polju.

Obilne kiše i jak vjetar drugi dan zadaju nevolje na području opštine Fojnica, gdje je prouzrokovana velika materijalna šteta. Vodostaj rijeka raste, ima odrona i klizišta, pa je na nekim mjestima bila i obustava saobraćaja određen period.

Načelnik opštine Sabahudin Klisura rekao je da je najalarmantnije na regionalnom putu za naselje Bakovići, Gojevići i Dusina, gdje je manji potok prouzrokovao veliko klizište koje se obrušilo na regionalni put. Ovaj put je sada prohodan, ali klizište i dalje pravi probleme.

Nedaleko od Tarčina izlio se potok Bijela rijeka, koji sada prijeti da poplavi kuće i objekte.

Kod tunela u Čelebićima došlo je do većeg odrona na magistralni put između Konjica i Jablanice, te se saobraćaj odvija jednom trakom uz povećan oprez.

(Vijesti.ba)

Back to top button