Pred očima maloljetne djece utezima tukao njihovu majku: ”Nije prestajao iako sam molila da prestane”

Dok javnost još pamti stravične scene premlaćivanja 18-godišnjakinje u zadarskom kafiću, prije točno tjedan dana dogodio se takav isti monstruzan zločin.

Usred bijela dana muškarac je suprugu divljački izudarao metalnim utezima po glavi, i to pred očima maloljetne djece. Mladoj ženi su život spasili slučajni prolaznici, mladići koji su zaustavili suprugov naum da je ubije. Mihaela Ivković ima višestruke frakture lubanje, 13 puta joj je šivana glava, šaka joj je smrskana. Ekipu emisije Provjereno Mihaela je zvala iz bolničkog kreveta, tražeći zaštitu.

”Nije prestajao bez obzira na to što sam vikala upomoć, molila da prestane, govorila da boli. Udarao, je udarao i u jednom trenutku ugurao u gepek. Glava, tijelo mi je bilo u gepeku, noge su virile izvan gepeka. Nije me ugurao u gepek s ciljem da me negdje odveze. On je mene, nakon što me ugurao u gepek, nastavio mlatiti s tim utezima po glavi”, prepričava stravičan događaj Mihaela Ivković.

Sve to događalo ispred zgrade u kojoj je živjela, u automobilu u kojoj su sjedili njihovi sinovi, od 3 i pol i godinu i pol dana. ”I stariji sin se uznemirio i vrištao. Ja sam u tom trenutku doživljavala udarce po glavi. Nisam uopće uspjela doživjeti u kojem su oni stanju, šoku. Meni se to tek kasnije počelo slijegati, što se zaista dogodilo. Dok me mlatio vani ispred auta, djeca su to sve vidjela, a kasnije, kad me mlatio u gepeku, samo su čuli moje vriskove”, priča Mihaela.

Posljedice su višestruki prijelomi lubanje, 13 rana za šivanje, zaostali komadići metala u glavi zbog kojih nije mogla na CT, potpuno smrskana desna šaka, rana i podljev ispod oka. Sve što je tog kobnog četvrtka imala na sebi, polcija je zaplijenila kao dokazni materijal. Na temperaturi oko nule, iz bolnice je izašla je u posuđenoj jakni, šlapama i tankoj pidžami. Ekipu emisije Provjereno tamo nisu pustili.

Cijeli napad je trajao kaže tek nekoliko minuta. Nisu se čak ni svađali niti išta ružno rekli jedno drugome. ”Kad ih je smjestio u auto, ja sam mu dala njihove zdravstvene iskaznice. On ih je spremio u džep od jakne. Rekao mi je da mi ima za vratiti dječju robicu koja je ostala kod njega. Otvorio je gepek, izvadio vrećicu sa robicom. Ja sam rekla ‘Ok, uživajte’. Okrenula sam se od njega da ću otići natrag prema zgradi i stanu i on je počeo vikati za mnom ‘Hej! Čekaj, imam još”. Ja sam se i vidjela da drži još jednu vrećicu u ruci. On je s time zamahnuo i udario me glavom i nakon tog prvog udarca samo je nastavio udarati”, prepričava Mihaela.

Izudarao ju je metalnim utezima. ”On je ciljao samo glavu. Znači, ja nemam udarce po leđima, ramenima, nogama. On je ciljao samo glavu i s obziroim na način da je imao utege u vrećici i način kako me namamio da mi ide dati robe, on je to sve isplanirao.Druga stvar, nije mi uplatio alimentaciju za djecu taj mjesec, po čemu se također vidi da je planirao ubojstvo”, kaže Mihaela.

Ovoga puta prolaznici nisu samo gledali, već upravo njima duguje život. Dva mladića zaustavila su divljačko iživljavanje nad njom. ”Susjed je pozvao hitnu, policiju. Oni su došli i pokušavali su meni pomoći, umiriti me, cijelo vrijeme mi govorit da mislim na sebe, na svoje zdravlje, da sam u takvom stanju da meni treba pomoć, a ja sam ih samo molila da nađu djecu”, ispričala je Mihaela.

Suprug je iste noći uhićen na području Osječko-baranjske županije. Određen mu je pritvor, a tereti ga se za pokušaj ubojstva.

Broj žrtava od premlaćivanja s godinama pada. ”Posljednjih deset godina smo imali 186 uobjstava, dakle 18 godišnje, i u otprilike 50 posto slučajeva su počinitelji bili partneri žrtve”, ističe Anita Matijevića iz Ravnateljstva policije.

U 2018. godini je zabilježeno najmanje ubojstava u posljednjh deset godina. Četiri su žene stradale od ruke partnera, a prije samo 3 godine taj je broj bio triput veći.

Željka Barić, ravnateljica zagrebačkog doma Duga, godinama radi u ustanovi koja pomaže ne samo žrtvama već i počiniteljima u rehabilitaciji. Kaže da količina posla koju oni imaju ne prati MUP-ovu statistiku. ”Meni se čini da postoji porast i to negdje sa 2017. na 2018. godinu. Ali u našem konkretnom poslu ustanove ,sklonište je u zadnjih godinu dana puno neprekidno. No podaci policije govore da, srećom, pada broj nasilja u obitelji, onih koji su okvalificirani kao prekršaji. No zato je povećan broj kaznenih djela prema bliskim osobama, najčešće i opet prema ženama, i to u vidu tjelsenih ozljeda i prijetnji”, objašnjava mr. sc. Željka Barić.

”Možda zbog toga što više govorimo o tome i mislim da je dobro da o tome pričamo i da svakim razgovorom o ovoj temi potaknemo žrtve da daju prijave, kako bi u konačnici nekim mjerama koje nam zakon daje pružiti zaštitu i prevenirali teže oblika nasilja”, smatra Anita Matijević.

Tako je i Mihaela, nakon onog što joj se dogodilo, sve odmah podijelila putem društvene mreže. Ne zato jer želi pozornost, već sigurnost, a bojala se i za svoju djecu s kojom je otac pobjegao.

”Zašto je trpila?”, ”Zašto nije prijavila?”, ”Pa nije to sigurno prvi put” i slični komentari na društvenim mrežama redovito u ovakvim slučajevima umjesto podrške žrtvi, traže odgovornost od iste. ”Preko vjenčanog kuma sam saznala da je njeova mama rekla da i ja snosim dio krivice za ovo što mi se dogodilo jer je bio ispovociran mojim dosadašnjim postupcima, to jest time što sam ga prijavljivala u socijalnu službu. A radi se upravo o tome što sam prijavila taj udarac iz devetog mjeseca što je bilo, što me u osmom mjesecu bio pratio po kvartu i ja sam za to sve radila prijave”, kaže Mihaela.

Time što nije željela biti žrtva je isprovocirala muža. Prijavila je napad, ali ništa se nije dogodilo po tom pitanju. ”Policija je rekla da će me obavješatavat što se po tom pitanju događa, međutim po tom pitanju do dana današnjeg me nitko nije obavijestio, a on se Socijalnoj službi pravdao da ja lažem”, priča.

Isti taj čovjek njoj je izrekao zavjet ljubavi, s njom dobio dvoje djece, da bi ju nekoliko godina kasnije pokušao ubiti, pred istom tom djecom. Još je porazniji podatak da je ista ta osoba, njezin muž, davno ranije razmišljala da postane svećenik pa je u skladu s time tri godine proveo u sjemeništu i završio teologiju.

Mihaela je iz bolnice izašla pod lijekovima protiv bolova i onima za smirenje. Ekipa emisije Provjereno našla se s njom u bolnici i pomogla joj odnijeti stvari iz bolnice. Mora početi iznova nakon traume koju je doživjela.

Došli su do njezina stana, no nije željela da se snima u njemu. U pola sata je skupila ostatke života u dva kofera.

Njezin je suprug u pritvoru, no ona je u strahu što će biti kad izađe. A da razloga za strah ima, potvrđuje i podatak policije koji ga opravdava.”Recidivista je jako velik broj, osobito kad govorimo o prekršajima. Na 10 tisuća prekršaja imamo dvije i pol tisuće recidivista, što nam govori da negdje u toj našoj kazenoj politici možda trebamo stvari mijenjati”, kazala je Matijević.

I dok se javnost zgraža nad ovim, teško je ne spomenuti vrlo sličan slučaj koji se dogodio u Zadru – slučaj Daruvarca koji je naočigled prisutnih tukao 18-godišnju djevojku. Ne tukao, već premlaćivao. I unatoč kazni od pet godina zatvora, ovih dana bi trebao izaći van gdje će na slobodi čekati izdržavanje kazne. ”Nadam se da će pravosuđe, i mi to zagovaramo uvijek, u ovom slučaju primneniti najstrože zakonske mjere i ovo okarakterizirati kako treba. Ne uvjetno i blago, ne s nekim blagim kaznama koje drugima daju poruku da se tako može i daje im ideju da i sami to naprave. Prestrašno”, smatra mr. sc. Barić.

I u slučaju daruvarac, kao i Mihaelinom slučaju, mnogi su nalazili opravdanja, uplitali se u odnos. Tko je kakav? Koji je povod? Je li možda i bilo razloga za takvo divljanje? Nema ga i nikada neće biti. Kakvi god bili odnosi između dvoje partnera, ovakve posljedice ne mogu se i ne smiju opravdavati.

Nakon svega, ova 26-godišnjakinja mora početi iznova. Posao poslovne tajnice koji je nedavno pronašla, stan – sve mora napustiti i skloniti se u sigurnu kuću, zajedno s djecom koju nije vidjela danima.

Mihaelu je ekipa emisije Provjereno ostavila u Centru za socijalnu skrbu. Kazali su im da unutra ne mogu ući. Kako će objasniti djeci što se dogodilo? Kako će nastaviti dalje? Njoj i djeci slijedi fizički, ali i psihički oporavak. Zasad može barem malo odahnuti. Nasilnik koji joj je ovo napravio i dalje je u istražnom pritvoru.

novatv.dnevnik.hr

Back to top button