Sa tržišta SAD povlači se 1,7 miliona automobila zbog smrtonosnih airbag-ova

Subaru, Tesla, BMW, Volkswagen, Daimler Vans, Mercedes i Ferrari povlače iz SAD 1,7 miliona vozila da bi zamijenili potencijalno smrtonosne uređaje za zaštitu – vazdušni jastuci (airbag), koje pravi japanska kompanija “Takata Corp”.

Inflatori mogu lansirati šrapnele u vozače i putnike. Najmanje 23 ljudi je poginulo zbog ovog problema širom svijeta, a na stotine ih je povrijeđeno.

Ova odluka američkih vlasti vodit će jednom od najvećih povlačenja automobila u njenoj historiji.

Oko 10 miliona inflatora je povučeno ove godine u SAD, a očekuje se da će do kraja sljedeće godine, do kada treba da se otkloni problem, oko 70 miliona ovih uređaja biti zamijenjeno.

Kompanija “Takata” koristi amonijum nitrat da bi izazvala malu eksploziju kako bi se napuhao airbag. Međutim, stanje ove hemikalije u vazdušnom jastuku vremenom se pogoršava zbog velike vlažnosti i temperaturnih promjena toplo-hladno. Najopasniji inflatori su na jugu SAD duž Meksičkog zaljeva zbog velike vlažnosti.

Zbog povlačenja inflatora, kompanija Takata traži zaštitu od bankrota i prodala je većinu imovine kako bi nadoknadila štetu, piše Avaz.ba.

Back to top button