ŠKOLA STRAHA: UČENICU MALTRETIRAJU, A PROFESOR SJEDI…

Snimka na kojoj se vidi kako djevojke u zadarskoj školi tijekom nastave maltretiraju djevojku snimljena je prije četiri godine. Riječ je o školi u kojoj je prije nekoliko dana učenik kolegici žigosao slovo ‘U’

Prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja uputila je školskom odboru prijedlog za razrješenje dosadašnjeg ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića. Inspekcija je u tu školu došla nakon što je prošlog tjedna jedan učenik vrućim upaljačem kolegici žigosao slovo “u”.
POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:
Utvrdili su mnoge nepravilnosti i izrekli novčane kazne te za dva zaposlenika predložili opomene pred otkaz. A ministrica Blaženka Divjak i jučer je ponovila da škola mora biti mjesto nulte tolerancije prema svim oblicima nasilja te da ravnatelji i učitelji moraju štititi sustav od nasilja i prevenirati ga. No sudeći prema ekskluzivnoj snimci koju posjedujemo, u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj školi nasilja je bilo i prije, i to pred očima profesora. Snimka je nastala prije četiri godine, a na njoj se vidi kako dvije djevojke zlostavljaju učenicu dok profesor lista dnevnik i ne reagira. Svi učenici sa snimke danas su punoljetni. Na snimci se čuje kako djevojci dovikuju pogrdne riječi i vrijeđaju je.

Nikako se nije mogla obraniti od te dvije djevojke koje su je maltretirale. Majka joj je dolazila u školu, ali uzalud. Kad su joj bacili knjige kroz prozor, a mama se požalila, u školi su joj rekli da je ionako kraj školske godine. Jedna od zlostavljačica pljunula joj je na školsku klupu, a potom ju je ‘očistila’ školskom spužvom. Pisale su po ploči njezino ime plus ime profesora koji je tad bio u razredu, kao da su zaljubljeni par. Kad je to htjela izbrisati, gurale su je i rugale joj se, i to iza leđa profesora, koji je samo listao dnevnik i nije rekao ni riječi. Plakala je i vikala da je puste na miru. Profesor ni tad nije reagirao. Rugale su se do te mjere da bi joj pružile ‘ruku pomirenja’, a potom je povukle. A kad je zajecala, imitirali su njezin plač – kazuje nam Zadranka koja je maltretiranje snimila. Da se radi o njegovoj školi, potvrdio je i ravnatelj Dragić.

Ravnatelj: Poduzeli smo sve potrebne aktivnosti i mjere

– Bio sam upoznat s maltretiranjem učenice, kao i stručne službe škole. Pedagoginja je reagirala o čemu svjedoči relevantna školska dokumentacija prema kojoj je vidljivo da smo razgovarali s učenicama, roditeljima i poduzimane sve potrebne aktivnostima – rekao je Dragić i dodao da je zatečen snimkom koju do sada nije vidio.

24Sata

Back to top button