Bh. građani dnevno potroše 3,7 miliona KM na kafu, cigarete i alkohol

Građani Bosne i Hercegovine godišnje popiju skoro 25 miliona kilograma kafe, te oko 70 miliona litara piva, dok tokom jedne godine ispušimo najmanje 265 miliona paklica cigareta, piše Srpskainfo.

Bh. građani dnevno potroše 3,7 miliona KM na kafu, cigarete i alkohol
Popijemo i značajnu količinu žestokih alkoholnih pića i vina na čiji uvoz, zajedno s pivom, godišnje ukupno potrošimo oko 150 miliona maraka.
A kad se sabere trošak za kafu, alkoholna pića i cigarete dođe se do vrtoglave cifre od preko 1,35 milijardi KM, koje za samo 12 mjeseci damo na ova zadovoljstva.

Tako je lani u BiH uvezeno kafe u vrijednosti 112.265.000 KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dok je, s druge strane, na pomenute stotine miliona paklica cigareta potršeno oko 1,1 milijardu KM.

To, praktično, znači, da na alkohol, kafu i cigarete godišnje spiskamo svotu dovoljnu da se, naprimjer, isplati 1,5 miliona prosječnih plata, te čak 3,5 miliona prosječnih penzija.

Ništa čudno, da u državi nema preko 440.000 nezaposlenih, dok za platu ispod prosjeka rade skoro dvije trećine zaposlenih, a desetine hiljada radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca, piše Srpskainfo.

Uprkos tome, statistika potvrđuje da za dobru kapljicu mora da se nađe para, a, kad je riječ o alkoholu, najviše trošimo na pivo, koje uglavnom uvozimo iz Hrvatske i Srbije, Slovenije, Crne Gore i Holandije.

Nije teško izračunati da na kafenisanje, konzumaciju alkohola i pušenje dnevno potrošimo skoro 3,7 miliona KM. U prosjeku, građani BiH dnevno popiju skoro 68.500 kilograma kafe i 191.800 litara piva, dok ispuše oko 725.000 kutija cigareta.

(Info Bijeljina)

Back to top button