Priča Bekira Husejinovića koji je tek devet mjeseci nakon genocida u Srebrenici izašao na slobodnu teritoriju

Bekir Husejinović jedan je sasvim drugačiji svjedok genocida koji je počinjen u Srebrenici 1995. godine. Bekir je naime sa još pet srebreničkih Bošnjaka srebreničku reginu tek napustio i izašao na slobodnu teritoriju nakon punih DEVET mjeseci.

Bekira i njegove saputnike u teškim danima na slobodnoj teritoriji prvi je intervjuisao legendarni Salih Brkić, koji je tadašnjeg (16) šesnaestogodišnjeg Husejinovića nazvao, “DJEČAK SA RUKAMA STARCA”. Bekir je svih tih devet mjeseci sa saputnicima vrijeme proveo po šumama oko Srebrenice, krijući se po zemunicama, pećinama i najviše u selu Lehovići.

Kako je bilo preživjeti napade na njih i kako je bilo skrivati se toliko dugo, saznat ćemo uskoro, ako Bog da. Kako je bilo preživjeti tih devet mjeseci a posebno period zime, jer su slobodnu teritoriju dotakli tek u Aprilu i kako je bilo snaći se za hranu i sve ostalo, to će Bekir prepričati u svojoj knjizi koju uređuje već legendarni istražitelj, publicista, režiser i autor nekoliko knjiga i desetina dokumentarnih filmova, Avdo Huseinović.

AntiDayton pokret, je prepoznao ovu priču i knjigu kao svjedočanstvo od posebnog značaja i namjeravamo se uključiti i pomoći ili podržati ovo svjedočanstvo na bilo koji nama moguć način.

Bekir danas živi u dijaspori i već je određeni period pratilac aktivnosti i rada AntiDayton pokreta i već je učestvovao prilozima u samom radu na čemu smo mu zahvalni kao i svima onima koji godinama pokret podržavaju i održavaju.

Pozivamo vas, da kada dođe vrijeme, podržite ovo svjedočanstvo, ovu posebnu priču koja u sebi ima i više nego maksimalnu količinu emocije koja nas vraća na 11. juli 1995. godine i koju moramo poštovati i zauvijek čuvati od zaborava.

Bekiru Husejinoviću koji danas živi u Francuskoj, želimo uspjeh sa knjigom u šta i ne sumnjamo, niti sumnjamo u vašu podršku i vaše interesovanje koje trebate pokazati prema ovoj priči u formi knjige.

https://www.facebook.com/bekir.husejinovic/videos/1914911621936458/

(AndiDayton.com / ZASREBRENICU.ba)

Back to top button