Ratni zločinac Ratko Mladić žali se na loše zdravlje, traži povremene izlaske iz zatvora

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić ponovo se požalio na loše zdravstveno stanje na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Hagu.
Mladić je u obraćanju istakao kako osoblje u pritvorskoj jedinici daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji on ne razumije, a koju potom prevode njegovi advokati. Pojasnio je da se u medicinskoj dokumentaciji ponavlja da je njegovo stanje stabilno i nepromijenjeno.

“Ja sam sve lošijeg zdravlja, a nisam ljekar da bih znao zbog čega”, istakao je Mladić.

On je rekao i da mu je u njegovim godinama važno da prisustvuje godišnjici i spomenu najmilijih.

“Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena sa 23 godine”, kazao je Mladić, dodavši i da nije bio na počivalištima svoje majke i brata, niti se oprostio s njima.

Na poluzatvorenom dijelu statusne konferencije Mehanizmu se obratio jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić.

Statusnom konferencijom predsjedavala je Prisca Nyambe iz Zambije, koja je postavljena u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev Odbrane, odlukom sudije Jean-Claudea Antonettija izuzeti predsjedavajući Theodor Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun zbog “utiska da su pristrasni”.

Posljednja statusna konferencija održana je u novembru prošle godine kada se Mladić također žalio na loše zdravstveno stanje.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on treba biti proglašen krivim i za genocid u još šest opština.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija, javlja BIRN.

Back to top button