EVO KOLIKO KOŠTA ŽIVOT U NEMAČKOJ: Ivan je sve stavio na tablu, ovo je NAJSKUPLJA STAVKA, a na jednoj stvari može da se mnogo uštedi! (VIDEO)

Foto: Printscreen/ Youtube
Hrvat Ivan Lovrić iz Alensbaha na Jutjubu je objavio video u kom govori o troškovima života u Nemačkoj. Kaže da je snimak namenjen onima koji žive u Nemačkoj, ili onima koji nameravaju da se tamo presele.

“Ciljeve postavite nisko da se ne biste razočarali. Za sve je potrebno vreme. Postavite jedan manji cilj, a onda kada ga ispunite, postavljate više ciljeve pa ćete biti zadovoljni”, poručuje Ivan.

Svakako najveći trošak u Nemačkoj je stan koji on plaća 715 evra. Njegov stan ima dve spavaće sobe i dnevni boravak. Ivan kaže da se cene stanova u Nemačkoj kreću se od 450 evra do 1.500 evra ili više, u zavisnosti od lokacije i veličine stana.

“Ukoliko živite u centru grada, budite spremi da za stan platite više od 1.000 evra”, poručuje Ivan.

U cenu stana uračunata je i voda i grejanje.

Iznošenje smeća plaća oko 14 evra mesečno, a cena kao i u Srbiji zavisi od broja članova porodice i koliko puta se smeće mesečno odvozi.

Međutim, za razliku od Srbije, cena odnošenja smeća u Nemačkoj zavisi i od vrste smeća koja se odnosi.

Ivan kaže da se na struji godišnje može uštedeti najviše para. On je na primer uštedeo više od 600 evra zbog prelaska kod novog isporučioca struje.

Uglavnom cene struje se kreću od 20 do 100 evra, u zavisnosti od toga da li imate stare ili nove aparate koji troše manje struje itd.

Ivanova porodica plaća struju mesečno oko 55 evra.

“Gledali smo da imamo aparate koji troše malo struje, zato smo i uštedeli”, kaže Ivan.

Za internet i televiziju plaća se od 15 evra mesečno, pa sve do 50 ili više evra, u zavisnosti od paketa.

“Ako nećete televiziju možete plaćati i 10 evra za internet”.

On i žena imaju dva mobilna telefona za koja plaćaju 50 evra. U to je uračunato 1GB interneta u Evropi, a u Nemačkoj imaju neograničen internet.

“Troškovi mogu da se kreću od 10 evra mesečno, pa sve do 150, u zavisnosti od toga koliko vas je u porodici”, priča Ivan.

Za lično osiguranje, u šta su uračunati on, njegova supruga i deca, plaća 65 evra.

vanova porodica ima dva automobila, pa troše puno goriva za put do posla i prevoz dece. Za dva automobila plaćaju osiguranje godišnje 1300 evra, plus oko 200 evra daju za gorivo mesečno.

Za vrtić Ivanova porodica izdvaja 90 evra mesečno plus 40 do 60 evra za užinu jer u nemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Škola se ne plaća.

Oko 400 evra porodica mesečno potroši na hranu, ali moguće je preživeti u Nemačkoj i s 50 ili čak i manje evra. Kada je on došao u Nemačku nije imao puno novaca, ali preživeo je ceo mesec s 34 evra.

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Youtube

Back to top button