Savjeti stručnjaka: Kako unaprijediti odnos s partnerom koji je radoholik

Savremeno doba donosi i mnogo stresa i mnogo obaveza. Zbog toga psihoterapeutkinja Katharine Agostino pomaže svojim klijentima da ublaže stres i da u savremenom dobu naprave ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Klijenti koji joj dolaze na terapije kažu da je veoma teško biti u vezi ili braku s osobom koja je radoholik te da im je teško što su njihovi partneri čak i kada su doma, mislima na poslu.

A evo što ona i ostali stručnjaci savjetuju kako da ostanete u braku u kojem su poslovni e-mailovi najveća prepreka.

Kvalitet, a ne kvantitet

Kada ste u vezi ili braku s radoholikom gledajte da vrijeme koje provodite s njim provedete kvalitetno. Umjesto da se svađate što jako malo vremena provodi sa vama, pokušajte da zajedničke trenutke učinite što ljepšim.

“Napravite plan zajedničkih aktivnosti poput zajedničkog čitanja neke knjige ili gledanja filma u večernjim satima. Samo se pobrinite da to bude kvalitetno potrošeno vrijeme”, savjetuje Agostino.

Prepoznajte korist u njegovom entuzijazmu

Ako ste u vezi s nekim ko je usredotočen na svoju karijeru i ne smatra je njegov rad zapravo posao, pokušajte vidjeti neku korist u njegovom entuzijazmu.

“Kada moj klijent voli ono što radi, ta radost i ispunjenje su dobri za vezu”, rekla je.

Ukoliko je vaš partner sretan na poslu sigurno neće svoju frustraciju prenositi i na vas.

Odložite telefon barem na nekoliko sati

Želite li da veza opstane partner koji je radoholik mora odložiti telefon kako vrijeme koje provodi s porodicom ne bi ometali poslovni razgovori.

“Kada razgovaram s klijentima kažem im da zajedno odrede konkretna, prihvatljiva rješenja da makar pola sata ili sat, svake noći isključe telefone i prijenosna računala”, rekla je terapeutkinja Elisabeth LaMotte.

Promijenite način na koji govorite o problemima u vezi

Ako vas frustrira to što vam partner konstantno radi, recite mu to otvoreno. Prije toga pokušajte da svoje probleme ne doživljavate preozbiljno, te nemojte pretjerano kritikovati svog partnera. Kada mu kažete što mislite dajte mu šansu da i on kaže šta misli o tome. Ponekad naizgled ozbiljan problem nakon razgovora može biti smiješan.

Klix

Back to top button