Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u Kotor Varošu prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana OŠ „1. mart“

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 27. februara 2019. godine, u Kotor Varošu prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana Osnovne škole „1. mart“.

Program je upriličen na poligonu sportsko – rekreativnog igrališta „Vrbik“ u mjestu Hanifići kod Kotor Varoša, a manifestaciju su organizovali učenici i nastavnici škole „1. mart“.
Radi se o učenicima iz Vrbanjaca, koji zbog nemogućnosti izučavanja bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, od 2014. godine pohađaju instruktivnu nastavu, koja se izvodi po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona. Nastava se izvodi za više od 60 učenika.

Salkić je u svom obraćanju čestitao Dan nezavisnosti, te se prisutnima zahvalio što njeguju jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine. Istakao je da su građani naše zemlje 1992. godine izborili nezavisnost, ali da posao na izgradnji moderne i demokratske države ravnopravnih građana još nije završen, čemu svjedoči borba za ostvarivanje prava u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Vlasti ovog entiteta su tokom protekle 23 godine pokazale da nisu spremne graditi i izgraditi demokratski ambijent za sve građane. Najočitiji primjer je negiranje ustavom i zakonom zagarantovanog prava na jezik Bošnjacima, kao i drugim građanima.
Ovo pokazuje da je u ovom entitetu neophodna promjena odnosa i pristupa spram potreba i prava Bošnjaka, ali i drugih građana. Ustav entiteta treba mijenjati na način da u procesu donošenja odluka, omogućava zaštitu interesa konstitutivnih naroda i svih drugih građana.
U ovom trenutku Ustav entiteta ne pruža mogućnost Bošnjacima da zaštite svoje interese i svoja prava, koja su zagarantovana evropskim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama.

Borba roditelja u Vrbanjcima, ali i u Konjević Polju, Zvorniku i drugim mjestima, pokazuje kako se bori za svoja prava i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ovim roditeljima i njihovoj djeci cijela država treba dati podršku.
Nemojte da vas bilo ko plaši da će podijeliti Bosnu i Hercegovinu, jer se to neće desiti. Svi oni koji bi da dijele ovu zemlju, znaju da postoje oni koji bi je sigurno branili i odbranili, tako da oni to neće ni pokušavati. Ali, uvijek svi moramo biti spremni da zaštitimo svoje domove, porodice i svoju domovinu, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Back to top button