SBB neće biti ničiji privjesak, sutra je raspad Bh. bloka i DF ide u vlast

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) Fahrudin Radončić je gostujući u programu N1 govorio o formiranju vlasti u BiH i mogućim budućim koalicijama u kojima uz SDA vidi Demokratsku frontu.
– “Mislim da nakon ovih okolnosti, a to je da DF pokazuje tendenciju da uđe u vlast, taj prostor da SBB bude dio vladajuće većine jednostavno nama nije potreban i procjenjujem ukoliko DF i SDA nađu zajednički jezik to će biti olakšanje za SBB, a to je liderstvo u opoziciji ovog puta sa SDP-om”, kazao je Radončić i dodao:

– “Mislim da je to za nas pozitivan rasplet. Mi smo sa SDA-om razgovarali dva puta, te ste imali situaciju da niko nije htio sa SDA i mi smo bili pozvani kao neka vrsta supporta da SDA ne ide sama u državnu vlast. Činjenica da DF to hoće, nama olakšava i čini nas sretnim i mislim da je to prirodno. To je nešto duža priča koja traje duže od izbora. Gospodin Komšić je dobio puno bošnjačkih glasova, i to je neko pitanje legitimiteta, i zašto njegova stranka ne bi bila u državnoj vlasti sa SDA-om. DF će ići u vlast i mislim da će se sutra raspasti Bh. blok. Ta priča oko ljevice je jedan tigar od papira i nama je žao. Neka DF pokaže svoj kapacitet, to je pozitivna stranka i nemam neke primjedbe na njih. Hajmo pustiti da oni između sebe dogovore “.

Dodao je da je SBB imao sastanak sa SDA, jer su pozvani kao neka vrsta podrške u momentu kada niko drugi nije htio s SDA i da je SBB ozbiljna politčka stranka da bi bio bilo čiji privjesak.

– “SBB je prejaka politička stranka, imamo izvanredan rezultat da bismo bili bilo čija rezervna opcija. Ja sam im rekao nakon razgovora sa SDA, koji su bili korektni, da nije napravljena nikakva koalicija. Nisam siguran da SBB treba da bude dio vladajuće većine. Ja navijam da se desi koalicija DF i SDA. Mislim da DF želi u vlast i da će ući u vlast”, rekao je Radončić.

Na pitanje ostaje li SBB na vlasti u KS, lider SBB-a je odgovorio:

– “Rekao sam vam da je ta postavka sa SDP-om bio naš prvi izbor i da sarajevska vlada treba da se osjeća relaksirano što se tiče SBB-a. To treba biti poligon uspjeha i rezultata. Ne vidim da ta Vlada pokazuje neke manjkavosti, ona se još zagrijava i mislim da će ubrzo početi davati golove “, dodao je.

– “Da je SDP otišao sa SDA, mi bismo rekli da ne želimo u tu većinu. Mi se ne guramo, te izjave Komšića su obična naklapanja. Mislim da je dobro da njegujemo kulturu dijaloga, posebno nakon svega što se dogodilo nama. Prošao sam montirane optužnice, napise da nisam musliman i da nikada nisam ušao u džamiju, nema uvrede koja nije izrečena na moj račun”, rekao je Radončić.

Radončić je kazao da on nikoga nije poslao u zatvor.

– “Ja sam u moralnoj prednosti jer svakog mogu pogledati u lice. Kada je u pitanju tolerancija i zaborav toga svega što se dešavalo, čini mi se da sam u ogromnoj moralnoj prednosti nad svima”.

Osvrnuo se i na odnose sa PDA.

– “Napravili smo jednu vrstu političkog bloka i dobili smo mjesto u Domu naroda zahvaljujući jedinstvenom glasanju tog bloka. Međutim, ako neko u nekom određenom trenutku ima nki drugi stav iz nekih svojih razloga, nećemo nikome zamjeriti.

Radončić je dodao kako s predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem ima korektan odnos i da drže do riječi.

(Vijesti.ba)

Back to top button