Šta sve spada u trudnički jelovnik i u kojoj količini

Bjelančevine:

Na osnovu brzog rasta vaše bebe potreba za bjelančevinama već na početku trudnoće sa 45 – 60 grama penje se na 75 – 100 grama dnevno. Dobri izvori bjelančevina su meso, riba, perad, jaja, kruh od punog zrna kao i orasi.

– Ugljikohidrati:

Oni daju energiju i njihov unos treba povećati za samo 500 kalorija. Najbolji ugljikohidrati nalaze su u proizvodima od cjelovitog žita, krompiru, voću i povrću.

– Kalcij

Kosti vašeg djeteta stvaraju se između četvrte i šeste sedmice. Zato pravovremeno uzimajte kalcij. Dnevnu potrebu za ovim mineralom zadovoljit ćete litrom malomasnog mlijeka ili odgovarajućom količinom mliječnih proizvoda.

– Željezo

Važno je za rast bebe! Izvori: crveno meso, žumanjak, proso, paprika, cvekla i zelena salata.

– Folna kiselina

Manjak folne kiseline može dovesti do oštećenja živaca bebe. Zato od prvog dana trudnoće treba jesti mnogo zelenog povrća, graška, špinata, salate i oraha.

– Jod

Ovaj elemenat u tragovima važan je za štitnu žlijezdu. Stručnjaci savjetuju korištenje jodirane soli i ribu na jelovniku dvaput sedmično.

Oprez!

– Apsolutni tabu: Duhan i alkohol. Oni su čisti otrov za vašu bebu i mogu dovesti do teških oštećenja!

– Pripazite na to da meso bude dobro skuhano ili pečeno. U sirovom mesu mogu se naći izazivači toksoplazmoze.

– I bakterije iz nekuhanog mlijeka mogle bi naškoditi bebi.

– Lijekove uzimati samo pod kontrolom liječnika.

– Kafa, crni i zeleni čaj, kola, energetska pića i kakao sadrže kofein. I pod određenim uvjetima opterećuju maleno bebino srce. Zato bi se trebalo suzdržati od njihovog konzumiranja.
bebe.avaz.ba

Back to top button