Koliko su realne najave Bakira Izetbegovića da BiH uvede predvojničku obuku

Detalj prilikom Dana otvorenih vrata u kasarni Rajlovac u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U jeku priča o vojskama, naoružanju i kontekstu sigurnosti u regionu sve se češće nameće tema ponovnog vraćanja obaveze vojnog roka, a u posljednje vrijeme i predvojničke obuke.

To je tema koja generalno uzburka strasti u zemljama bivše Jugoslavije. Srbija i Hrvatska već nekoliko posljednjih godina uveliko rade na jačanju vojske, kupuju ili barem pokušavaju kupiti savremenije naoružanje i osavremeniti vojsku.

Pomalo je i neopaženo promakao govor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je na tribini u Kaknju prije nekoliko dana govorio o vojsci, naoružanju ali i najavio mogućnost uvođenja predvojničke obuke.

Vojni rok teško, ali predvojnička obuka…

Dok se u zemljama regije spominje mogućnost i vraćanje obaveznog vojnog roka, u BiH je prema trenutnom stanju, ustrojstvu to realno teža opcija. To je još prošle godine kazao i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić, naglasivši da se o tome tek sporadično razgovaralo, ali s obzirom na finansijska izdvajanja to vojni rok u BiH za sada nije opcija.

Ipak, dosta realnija opcija je uvođenje predvojničke obuke, o kojoj je govorio i Izetbegović.

“Slobodan si samo ako možeš sam sebe braniti. A narod koji ne može sebe da odbrani treba da se zabrine za budućnost i slobodu. U u ovom trenutku imamo Oružane snage i različite agencije koje brane teritorijalni integritet ove zemlje. To je zajedničko, nedovoljno jako. Dvije susjedne zemlje se naoružavaju. Moramo ojačati namjensku proizvodnju, komercijalno, ali i za ‘ne daj Bože’. I mislim da ćemo morati uvesti predvojničku obuku ponovo”, kazao je između ostalog Izetbegović.

Ta obuka bi eventualno mogla biti provođena u srednjoškolskom sistemu obrazovanja, uvođenjem posebnog predmeta ili sekcije. Evidentno je da bi i za tu ideju trebao dodatni novac, ali i mijenjanje planova i programa. A s obzirom na kompleksno uređenje i podijeljene nadležnosti kada je obrazovanje u pitanju uvođenje te obuke bi zavisilo od brojnih političkih segmenata.

Srbija je već uvela predvojničku obuku

Poređenja radi, u drugom polugodištu ove školske godine u srednjim školama u Srbiji će se održavati časovi na kojima će đaci učiti osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje. Prema pisanju Politike, učenici četvrtih razreda srednjih škola na četiri časa odjeljenskog starješine naučit će osnovne stvari o vojsci, a moći će da posjete i kasarne.

Udžbenik za predvojničku obuku u SFRJ (Foto: Klix.ba)

Radi se o fakultativnoj nastavi, a nakon časova nema ocjenjivanja.

Predvojnička obuka u SFRJ uvedena je od 1969. godine za svu omladinu kroz školski sistem, Obuka se izvodila kroz predmet odbrana i zaštita i na univerzitetima kroz predmet Osnovi narodne odbrane.
Klix.ba

Back to top button