Muharem Požegić vlasnik moderne farme na kojoj uzgaja 100 000 pilića

Muharem Požegić Hare iz Rainaca Donjih uzgojem pilića počeo se baviti 2013.godine. I do te 2013.godine Muharem je plivao vodama privatnog biznisa baveći se trgovinom. Međutim, kako kaže vidio je da trgovački lanci “guše” ostale trgovine pa se odlučio početi baviti dodatnom djelatnošću. Izbor je “pao” na peradarstvo. Počeo je sa turom od 8 do 10 hiljada pilića. Svake godine proširivao je proizvodnju te, danas u njegovim farmama nalazio se 100.000 pilića.

“Moj početak bavljenja ovom granom poljoprivrede bio je potežak, ali je na kraju sve ispalo dobro. Bilo je dosta poteškoća oko građevinske dozvole, međutim sve se to prevaziđe i sada je hvala Bogu dobro. ” prisjeća se Požegić

Farma pilića “Požegić” nalazi se u Vukovijama Donjim, a brigu o pilićima vodi 6 radnika.

” Na samom početku kada dobijemo male pilke treba da zagrijemo sve farme na nekih 34 stepena. Kako prolazi koja sedmica onda se obara temperatura po nekih 2 stepena do 24. dana starosti pilića onda oni sami preuzimaju temperaturu. Ono na što je najvažnije obratiti pažnju jeste ventilacija i provjetravanje” ističe uspješni kalesijski poduzetnik.

Na farmu Muharema Požegića dolaze pilići težine oko 34 grama i tu budu do 38 dana starosti.

Na samom početku radnici na pomenutoj farmi češće puta ulaze među piliće kako bi se oni navikli na ljude, nakon 20 dana njihove starosti prema riječima našeg sagovornika ulazak je rjeđi jer je sve automatski. Radnici rade u smjenama tako da i u toku noći neko bude na farmi u slučaju nepredviđenih situacija.

Otkup pilića je zagarantovan a Požegić kaže da je itekako zadovoljan i svima posebno maldim ljudima bi preporučio da se bave ovom granom poljoprivrede.

Priču Muharema Požegića moći ćete pogledati u emisiji Sasvim (ne)obične priče narednog utorka.

Ntv.ba

Back to top button