Dok država šuti, zločinačka ideologija u Višegradu nastavljaju svoje postojanje

Ermin Kuka, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, komentraišući današnje okupljanje Ravnogorskog pokreta u Višegradu, ističe da se, za razliku od zapadnih zemalja u BIH apsolutno ništa ne poduzima protiv ekstremista, koji slave fašistička divljanja.
Kuka, inače rođeni Višegrađanin, više od sedam godina istražuje zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području Višegrada, što je sadržaj i naučne knjige “Genocid nad Bošnjacima Višegrada 1992.-1995.godina” koja će uskoro ugledati svijetlo dana u izdanju Instituta.

Kuka za portal Klix.ba ističe da okupljanje i postrojavanje pripadnika i simpatizera Ravnogorskog četničkog pokreta, na godišnjicu hapšenja četničkog generala i zločinca iz vremena Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, predstavlja još jedan u nizu dokaza i pokazatelja da su četnička ideologija i politika još uvijek žive.

“Zapravo, radi se o tome da takva fašistička, zločinačka ideologija i politika imaju svoj kontinuitet. Svoju kulminaciju je imala tokom Drugog svjetskog rata, te tokom posljednje oružane agresije na Republiku BIH u periodu od 1992-1995. godine”, ističe Kuka.

On dodaje kako je u tom kontekstu važno podsjetiti kako su u Višegradu tokom Drugog svjetskog rata, počinjeni brojni masovni i pojedinačni zločini nad muslimanima.

“Zločinci – četnici Draže Mihailovića mučki su ubili preko 3.000 Bošnjaka muslimana na području Višegrada. U kontinuitetu su vršeni brojni i različiti zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad Bošnjacima, a što, pored ostalog, dokazuje i slučaj Hasana Tufekčića. Četnici Draže Mihailovića su 1943. godine, na istom mjestu i u isto vrijeme, na Višegradskoj ćupriji, ubili čak desetero djece i suprugu višegradskog Bošnjaka Hasana Tufekčića, rođenog 1905. godine u Višegradu. Ubili su mu pet sinova i pet kćeri. Od petero djece iz drugog braka, srpski zločinci su mu 1992. ubili troje, koja su nosila imena ubijene braće i sestara u Drugom svjetskom ratu. Dakle, u dva rata (Drugom svjetskom ratu i agresiji na Republiku BIH) četnici su ubili trinaestero djece i suprugu Hasana Tufekčića”, ispričao je Kuka.

Kuka smatra da se fašistička ideologija i politika nekažnjeno promoviraju s ciljem kontinuiranog zastrašivanja Bošnjaka, čime se ujedno šalje poruka kako Bošnjaci, osobito povratnici, nisu dobro došli na područje Višegrada.

“Zapadne zemlje protiv sličnih povampirenih klerofašista poduzimaju radikalne mjere. Austrija je nedavno donijela zakon kojim je za počinitelje isticanja ustaških simbola odredila zatvorske kazne i visoke novčane kazne. U isto vrijeme je administrator biskupa u Koruškoj donio odluku kojom se zabranjuje komemoracija u Blajburgu. Međutim, u BIH se ništa ne poduzima protiv ekstremista, koji slave fašistička divljanja. Plašim se, stoga, da će, ukoliko se ovako nastavi, te ukoliko nadležne institucije u BIH budu i dalje mirno gledale na ovakva fašistička orgijanja i slavljenja zločinaca, u dogledno vrijeme ti poklonici četničke ideologije postići svoj cilj i bolesni naum – stvaranje etnički čistih prostora, te brisanje identiteta Višegrada kao bosanskoga grada”, tvrdi Kuka.

Klix

Back to top button