Avdo Avdić: Logično je da se Hrvatska brani, ali nije logično da pošalje paraobavještajca u BiH

Novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je razotkrio aktivnosti obavještajaca i diplomata Hrvatske u BiH, kazao je u izjavi za Klix.ba da je logično da će se hrvatski čelnici i akteri priče braniti, ali da nije logično da Hrvatska u BiH pošalje čovjeka za kojeg zna da se godinama bavi obavještajnim ili paraobavještajnim poslovima.

“Ukoliko pogledate biografiju Ivana Bandića od 1988. godine, vidjet ćete da je konstantno u središtu brojnih obavještajnih afera”, kazao nam je Avdić.

Napomenuo je da je novinar Mato Đaković demantovao fotografije, ali da nije odgovorio na ključna pitanja: “Kada je registrovao automobil na svoje ime? Da li se druži sa konzulom Ivanom Bandićem? U kakvim je relacijama sa Miloradom Dodikom? Da li je zbog njegovih posredovanja i sličnih poslova smijenjen državni tužilac Goran Salihović?”

Avdić je odgovorio umjesto Đakovića, kazavši da je automobil registrovao danas, dakle, 24 sata nakon objave teksta.

“Đaković je sa obavještajcem Bandićem u stalnom kontaktu. U Dodikovo ime utječe na predmete u Tužilaštvu BiH. I Goran Salihović je smijenjen zbog toga što je zataškavao istrage u saradnji sa Matom Đakovićem”, kazao je Avdić za Klix.ba.

Podsjećamo, portal Žurnal sinoć je objavio da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, što je izazvalo žestoke reakcije u BiH i Hrvatskoj.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH na koje se pozvao Žurnal, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je “BiH leglo terorizma”.

Klix.ba

Back to top button