ERDOGAN DANAS U ANKARI OTVARA NAJVEĆU GRADSKU BOLNICU U EVROPI

Ankara
U glavnom gradu Turske Ankari danas će biti otvorena kapacitetom najveća gradska bolnica u Evropi, koja je ujedno i treća bolnica na svijetu čije su sve jedinice izgrađene u okviru jednog projekta, javlja Anadolu Agency (AA).

Bolnicu će svečano otvoriti predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, čime će ova zemlja dobiti i svoju najveću bolnicu.

Nakon turskih gradova Yozgat, Mersin, Isparta, Adana Kayseri, Elazig, Eskisehir i Manisa, glavni grad Ankara je deveti turski grad koji dobija novu gradsku bolnicu. U sastavu bolnice nalazi se i medicinski kampus, a ova bolnica ima kapacitet da na dnevnom nivou primi 30.000 pacijenata.

Iako je ceremonija svečanog otvorenja danas, Gradska bolnica u Ankari počela je s prihvatom pacijenata 7. februara ove godine. A najprije su počeli s radom odjeli kardiovaskularne hirurgije, opća bolnica, neurologija, ortopedija, te onkologija.

Do danas je u bolnici obavljeno 2.815 operacija, na sedmičnom nivou obavlja se 7.000 operacija, dok je na dnevnom nivou obavljeno oko 600 hitnih operacija. Kapacitet bolnice je 3.800 kreveta.

aaa.com.trt.

Back to top button