Ko je heroj koji je teroristu Tarranta zaustavio u krvavom pohodu

Terorista Brenton Tarrant u napadima na džamije u novozelandskom Christchurchu ubio je najmanje 49, a ranio blizu 50 ljudi. U krvavom pohodu Tarranta je na kraju zaustavio mladić koji brine o jednoj od napadnutih džamija, te je tako spriječio još veći pokolj ovog teroriste.

Preživjeli svjedok terorističkog napada Syed Mazharuddin novinarima je ispričao detalje. Kazao je da su ljudi u trenutku kada je Tarrant zapucao bili prestrašeni i vikali su, a da se on pokušao sakriti. U džamiji je u trenutku napada bilo 60-70 ljudi. Terorista je, kazao je Mazharuddin, na sebi imao zaštitnu opremu.

Nakon što je pucao i ubio ljude, teroristu je zaustavio mladić koji je iskoristio priliku i udario ubicu te mu oteo pušku iz ruku, nakon čega je pojurio za njim, ispričao je svjedok.

-Taj moj prijatelj je tjerao ubicu ne mogavši pronaći okidač na oružju. Trčao je za njim, ali su ga pomagači čekali u autu te je uspio pobjeći – ispričao je Mazharuddin za New Zealand Herald.

Jedan od njegovih prijatelja je preminuo na mjestu događaja, dok je drugog vidio kako obilno krvari i čeka dolazak hitne pomoći.

-Istrčao sam van džamije, a poslije je došla policija i nisu mi dopustili da ponovo uđem unutra, tako da nisam uspio spasiti svog prijatelja koji je jako krvario – rekao je.

Drugi svjedoci ispričali su kako je terorista nasumično pucao, ubijajući ljude redom. Ubijao je sve koji su mu se našli na nišanu, mlade ljude, starije žene, sve. Ubio je i jednog mladića koji je pokušao skočiti na njega i oteti mu oružje.

Terorista Tarrant je na kraju uhapšen.

Izvor:
New Zealand Herald

Back to top button