Koju muziku hirurzi u BiH najčešće slušaju tokom operativnih zahvata

Nepisano je pravilo da se iz skoro svake operacione sale tokom zahvata može čuti muzika. Međutim, muzički ukusi hirurga se razlikuju tako da su i playliste u salama različite. Istražili smo šta najutjecajniji bh. hirurzi preferiraju slušati tokom operativnih zahvata i koliko je zaista muzika bitna u ovoj profesiji.

Većina hirurga je na pitanje koju muziku najčešće sluša tokom operativnih zahvata odgovorila da to nužno moraju biti numere koje opuštaju i oslobađaju od stresa. Međutim, nije rijetka situacija da se s njihovih računara ili mobilnih telefona ponekad začuje i rock zvuk, a u sporadičnim slučajevima i glas Halida Bešlića.

“U poslu koji obavljam veoma je važno adekvatno se opustiti. Najduži operativni zahvat koji sam izvodio trajao je oko 12 sati i dobro se sjećam da sam tom prilikom izmijenjao gotovo sve muzičke žanrove. Generalno, tokom operacije volim sebi pustiti klasičnu muziku kao što su to u prvom redu kompozicije ‘Četiri godišnja doba’ Antonija Vivaldija i Beethovenova ‘Peta simfonija’. Također, sebi ponekad pustim Andrewa Lloyda Webbera, ali i Leonarda Cohena i Eda Sheerana. Rado slušam i Mišu Kovača, Željka Joksimovića i Vladu Georgijeva, a ponekad se provuče i Halid Bešlić”, kazao je naš najpoznatiji rekonstruktivni hirurg Reuf Karabeg.

Kako nam govori utjecajni estetski hirurg Alemko Čvorak, opće je poznata činjenica da muzika opušta ljude, pa je stoga prisutna i u radu hirurga u operacionoj sali. On napominje da je rad u operacionoj sali iznimno odgovoran i ozbiljan i muzika nikada ne treba da se ističe u prvom planu. S obzirom na to da je rezultat hirurškog zahvata zasluga cijelog operativnog tima, on napominje da se izbor izvođača i žanra prilagođava željama svih učesnika u procesu.

“Muzika nikako ne smije biti preglasna u operacionoj sali i mora biti, kako da kažem, neagresivna, uglavnom opuštajuća. Izbor muzike zavisi od hirurga koji radi, ali to nikada ne treba biti neki teški rock ili folk. Najčešće se sluša pop, soul, evergreen hitovi, pop rock hitovi, a od muzičara možemo izdvojiti Adele, Sama Smitha, Imagine Dragons, Siju i mnoge druge uglavnom strane mainstream izvođače”, rekao nam je Dragan Kostić, šef Specijalne hirurške bolnice Dr. Kostić iz Banje Luke.

S obzirom na to da je oralna hirurgija specifična hirurška grana i da je pacijent tokom ove vrste zahvata budan tokom cijelog procesa, stomatologinja Ines Musa-Trolić iz Mostara nam je kazala kako uglavnom tokom zahvata pušta pop koji je, prema njenim riječima, slušljiv, kako ljekarima tako i pacijentima.

“Naš glavni oralni hirurg tokom operacije voli slušati ex yu rock, a ostali stručnjaci uključeni u proces operativnog zahvata različite vrste muzike. Kod nas je važno da ništa nije agresivno i da je opuštajuće, a na našoj listi za reprodukciju najčešće ćete naći pjesme Lady Gage, Shawna Mendesa, Eda Sheerana, Inne, Beyonce i Jennifer Lopez. To puštamo u cijelom prostoru poliklinike, a ako neko ima posebne želje, u svojoj ordinaciji isključi razglas i pušta na računaru šta želi. Uglavnom, narodnjaci, folk i turbofolk nisu dozvoljeni”, kazala nam je dr. Musa-Trolić.

KALEX

Back to top button