CELA BOSNA MU SE DANAS KLANJA, A ĐANI MU JE ČAK I PESMU POSVETIO: Danas rođendan slavi bosanski dijamant! Srbin mu je najbolji prijatelj, a krompiruša omiljeno jelo! Evo šta ON misli o RATU U JUGOSLAVIJI i kako gleda na kult porodice! (VIDEO)

Foto: EPA/Christian Hofer, Instagram, Sonja Spasić

Na današnji dan 1986. godine rođen je možda i jedan od najboljih fudbalera Bosne i Hercegovine Edin Džeko.

Profesionalnu karijeru je započeo u sarajevskom Željezničaru (2003—2005). Godine 2005. odlazi u Češku Republiku, u drugoligašku ekipu FK Ušta nad Labem iz koje prelazi u prvoligaša Teplice iz Teplica (2005—2007). Karijeru 2007. nastavlja u Volfsburgu, a zatim prelazi u Mančester Siti. 2015. godine prelazi u Romu gde već naredne sezone u tandemu sa Mohamedom Salahom teroriše protivničke odbrane. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je 89 utakmica i postigao 52 gola. Visok je 1,92 m, a težak 80 kg.

Zvezda danas u 17.00 gostuje Radu, a kako igra tim Vladana Milojevića, Građevinari ne bi trebalo da predstavljaju problem. Kvota na pobedu crveno-belih bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 1,77. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Rad – Zvezda.

Džeko je u sezoni 2016/17. bio najbolji strelac u italijanskom prvenstvu, a Roma je zauzela drugo mesto u ligi.

U novembru 2009. godine Džeko je postao prvi UNICEF ambasador iz Bosne i Hercegovine. U sklopu ovog projekta posetio je nekoliko škola i domova za nezbrinutu decu u Bosni i Hercegovini.

Interesantno da je nadimak Edina Džeka Dijamant. Nadimak je nastao kada je komentator Marjan Mijajlović u prenosu kvalifikacione utakmice, između Belgije i BiH u Genku, posle jednog njegovog gola prokomentarisao više puta „Džeko dijamantu“.

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko sada ima 32 godine i nije se zasitio fudbala.

U opširnom intervjuu britanskom “Gardijanu” opisao je tu nepresušnu ljubav prema fudbalu, a govorio je i o mnogo čemu drugome.
“Volim da gledam fudbal, čitam o njemu, razgovaram sa ljudima… Ali najviše od svega volim da ga igram”, kaže napadač Rome.
Igrao je za Volfsburg u Nemačkoj, Mančester siti u Engleskoj, sada je u Italiji.

“Nigde nije kao u Rimu. U Mančesteru sam mogao normalno da šetam, poneko bi mi prišao i zamolio da se slikamo. A u Rimu nema šanse da izađem u grad”, pokušao je Džeko da objasni koliko u “večnom gradu” ljudi vole fudbal i Romu.

Britance je zanimalo i kakav je bio život u vreme rata na prostorima nekadašnje Jugoslavije.
“O tome pričam samo sa stranim novinarima”, kaže Džeko i dodaje:
“Sa porodicom i prijateljima nikad ne pričam na tu temu. Dobro pamtim sve iz tog perioda, ali ne vidim smisao da o tome razgovaram. Bilo je to užasno iskustvo, koje je promenilo svakog, bez obzira na uzrast. Dok je rat trajao jedino o čemu smo maštali je da živimo normalno. Kada se završio, upravo to smo ui uradili – nastavili da živimo”, objasnio je Edin Džeko.

Kapiten reprezentacije BiH i golgeter Rome Edin Džeko odgovarao je svojevremeno na Reditu na pitanja navijača i otkrio je mnogo nepoznatih detalja iz svog života.

Džeko je otkrio da je Grk Kostas Manolas najveći šaljivdžija u ekipi Rome, jer “ne zatvara usta”, da mu je dres Andreja Ševčenka, inače idola, najdraži od svih koje je dobio posle utakmica, da mu je najteže da igra protiv Serhija Ramosa…
Na pitanje da li ikada koristi to što je slavan, odgovorio je:
“Da, ali me bude sramota da ljude pogledam u oči kada ulazim preko reda”.
Najdraži trenuci karijere su mu:
“Titula u Nemačkoj osvojena sa Volfsburgom i gol postignut protiv Kvins park rendžersa, dok će se sa Romom taj momenat tek dogoditi”.
Mančester siti je 2012. postao šampion Engleske pobedom nad KPR-om posle spektakularnog preokreta (3:2) golovima upravo Džeka u 92. minutu i Serhija Aguera u 94.
“O Aguerovom golu se mnogo više priča, ali da ga prethodno ja nisam dao, uzaludan bi bio taj Aguerov”.

I na kraju je Džeko poentirao odgovorom na pitanje koja mu je omiljena pita:
“Krompiruša”.
Svojevremeno, tokom jednog slavlja na kojoj je bilo nekoliko fudbalera Rome, među njima i Edin Džeko, nastali su stihovi koji su zapalili region. Za muziku to veče bio je zadužan Đani koji je to veče napravio opšti haos.
Ovaj estradni umetnik je broj jedan kada je u pitanju muzički ukus fudbalera, te je čest gost na njihovim proslavama.
Tako je Đani odlučio da se malo našali i stihove pesme grupe Medeni mesec “Nikad nikom nisam rek'o” malo promeni u “Nikad nikom nisam rek'o da je Srbin Edin Džeko”.
Ovi stihovi su izazvali bes naših komšija, koji su ovaj “gest” okarakterisali kao skandalozan!

”Dijamantu”, srećan ređendan i od nas preko Drine!

Kurir sport

Back to top button