NOVO ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: PUŠENJE NARGILE ŠTETNIJE OD CIGARETA, EVO I ZAŠTO

Pušenje nargile je sve popularnije. Međutim, mnogi ne znaju da je pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta.
Jedno polusatno pušenje nargile obično izlaže pušača većoj koncentraciji ugljenmonoksida u odnosu na jednu cigaretu.
No, valja naglasiti da je čak i kratkotrajno izlaganje ugljenmonoksidu otrovno i da može smanjiti kapacitet kada je riječ o obavljanju određenih fizičkih aktivnosti. Dim nargile također sadrži i druge potencijalno štetne hemikalije koje mogu utjecati na srce i krvne sudove, navode autori studije.
Te hemikalije uključuju nikotin, zagađivače zraka, čestice, policiklične aromatske ugljikovodike, akrolein, olovo, kadmij i arsen. Zanimljivo je istaći da je koncentracija većine ovih spojeva veća u dimu nargile nego u dimu cigareta.

Dim nargile sadrži štetne supstance te Američka asocijacija za srce (AHA) preporučuje izbjegavanje upotrebe nargile u bilo kojem obliku – rekao je Aruni Bhatnagar, predsjednik grupe koja je potpisnik naučnog rada.

Dokazi da pušenje nargile ima ozbiljan utjecaj na broj otkucaja srca i krvni pritisak su sve jači, a hronična upotreba je povezana s povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija.

-Mnogi mladi ljudi imaju pogrešno mišljenje da je pušenje nargile manje štetno od pušenja cigareta jer se sastojci filtriraju kroz vodu, ali ne postoje naučni dokazi koji to potvrđuju. Međutim, postoje dokazi koji ukazuju na to da je pušenje nargile zapravo ovisnost i da može dovesti do upotrebe drugih duhanskih proizvoda kao što su cigarete – rekao je Bhatnagar u saopćenju za AHA.

Skoro pet posto srednjoškolaca i blizu 14 posto mladih od 18 do 24 godine samo u SAD-u koristi nargilu, pokazuju nedavna istraživanja, prenosi Health24. Studija je objavljena u žurnalu Circulation.

(Hayat / Foto: Arhiv)

Back to top button