Kosor: Sutra presuda Karadžiću kojeg kao heroja slavi Dodik

Bivša hrvatska predsjednica Jadranka Kosor statusom na Twitteru javno je kritikovala predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorad Dodika.
U objavi je napravila poveznicu između Radovana Karadžića te predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića.

“Sutra presuda Karadžiću u Haagu, kojeg kao heroja slavi Dodik, s kojim je u savezništvu Čović, koji je počasni doktor Zagrebačkog sveučilišta”, objavila je Kosor na svom Twitter nalogu.


Sutra je u Haagu zakazano izricanje pravomoćne presude Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, optuženom za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju 1992-1995.

Karadžićevo suđenje počelo je 2009. godine, a trajalo je 499 dana, tokom kojih je saslušano 586 svjedok.

Prvostepenom presudom osuđen je na 40 godina zatvora.
Prvostepenom presudom suda u Haagu, Karadžić je 2016. proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon i istrebljenje Hrvata i Bošnjaka iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine.

Krivim je proglašen i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo terorisanje civilnog stanovništva u Sarajevu tokom opsade tog grada te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce.

(Vijesti.ba)

Back to top button