Potvrđeno pisanje Faktora: Centrala SDP-a i SBB u vlast pokušavaju “ugurati” stranku Mirsada Kukića

Na današnjem sastanku predstavnika SDP-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu potvrđeno je ono što je Faktor ranije najavljivao. Odluka Glavnog odbora SDP-a, kojom Kantonalnom odboru te stranke u Tuzli nije dozvoljen izbor partnera za formiranje vlasti, predstavlja “guranje” SDP-a u zagrljaj PDA.

Glavni odbor SDP-a je u subotu usvojio zaključak kojim se Kantonalnom odboru te stranke nalaže ponovni pokušaj formiranja takozvane “koalicije 19”, odnosno formiranja vlasti u kojoj bi učestvovali SDP, Demokratska fronta, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH. Ta je mogućnost već ranije “pala u vodu”, a u međuvremenu je Stranka za BiH potpisala sporazum o zajedničkom djelovanju sa SDA, što tu mogućnost čini u potpunosti neizvodivom.

Ukoliko Kantonalni odbor SDP-a Tuzla ne uspije u svojoj namjeri, na Glavnom odboru SDP-a je konstatirano kako će ruke koje nedostaju za većinu “pronaći” SBB. I pronašli su ih, kako smo i pisali, baš u PDA.

Naime, iz SBB-a su danas svoje sagovornike obavijestili da ta stranka u Tuzlanskom kantonu raspolaže sa devet zastupnika. Ta računica nema smisla ukoliko pogledamo izborne rezultate i činjenicu da SBB u Skupštini Tuzlanskog kantona ima tek dva zastupnika. Međutim, ukoliko toj brojci dodamo sedam zastupnika PDA, jasno je da SBB u “građanski blok” uvodi i stranku kojom predsjedava Mirsad Kukić.

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla je, podsjetit ćemo, na jednoj od svojih prošlih sjednica donio odluku prema kojoj je i PDA “etnonacionalna stranka”, te, u skladu sa zaključkom Glavnog odbora SDP-a, kao takva neprihvatljiv partner za formiranje vlasti.

Međutim, rukovodstvo SDP-a na sve načine pokušava ipak “ugurati” PDA u kantonalnu vlast. Ta je mogućnost dogovarana i prošli četvrtak, uoči sjednice Glavnog odbora, kada su se u Sarajevu sastali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik PDA Mirsad Kukić te SBB-ovi Edita Đapo i Fuad Čibukčić.

Podsjetit ćemo i na informaciju da su zvaničnici PDA ponudili SDP-u čak milion KM da u Tuzlanskom kantonu, umjesto SDA, izaberu tu stranku za partnera.

–Ovdje se u Tuzli o tome priča javno. Čudne se stvari događaju. Puno se toga raspravlja da ima nešto u tome – kazao je Bijedić u februaru za Faktor.

Ovakav razvoj situacije su očekivali i u Demokratskoj fronti, pa se zvaničnici te stranke nisu pojavili na današnjem sastanku. Ni Našoj stranci nije prihvatljivo uvođenje PDA u vlast “na mala vrata” te je izvjesno kako ovaj pokušaj rukovodstva SDP-a neće polučiti očekivani rezultat.

Izvor:
Faktor

Back to top button