NAJZDRAVIJA GRICKALICA NA SVIJETU: LIJEČE ANEMIJU, SMANJUJU RIZIK OD SRČANIH BOLESTI I ČUVAJU LINIJU

Zbog ovih zdravstvenih prednosti, sigurno ćete ih uvrstiti u svoj jelovnik, ako već niste.
Pistaći su jedan od omiljenih grickalica kod mnogih ljudi, a njihove zdravstvene blagodati su mnogostruke.
Puni su vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. Bogati su magnezijomom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.
Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavng trakta.
Zato se preporučuju ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.
Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, bjelančevinama i mastima brzo stvaraju osjećaj sitosti.
Iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, ne pretjerujte sa konzumiranjem.
Najbolje je da kupite neoljuštene pistaće. S obzirom na to da će vam biti potrebno više vremena da ih očistite od ljuski, veća je vjerovatnoća da nećete prjeterati s njihovom količinom.
Ljekovita svojstva pistaća
Spadaju među najstarije orašaste plodove. Stari rimski vladari su ih smatrali pravom poslasticom. I dan danas se preporučuju za grickanje ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.
Odlični su u borbi sa anemijom, regulišu tjelesnu težinu, snižavaju loš holesterol, smanjuju rizik od bolesti srca i čuvaju vid.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Back to top button