POČINJE LJETNO RAČUNANJE VREMENA, NE ZABORAVITE POMJERITI KAZALJKE NA SATU!

U 02.00 sata, u noći između subote i nedjelje, kazaljke na satima treba pomjeriti jedan sat unaprijed, na 03.00 sata.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Europe radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati premješta na večernje.

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije je nastavljeno i u Bosni i Hercegovini, uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Od 2002. godine Europska unija, kao i ostale zemlje u Europi odredile su da početak ljetnjeg računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru. Ipak, za dvije godine, sve će se promijeniti…

Evropski parlament izglasao je 26. marta da se od 2021. godine ukine pomjeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje.

Odluka EU o pomjeranju kazaljki: Jedna država – jedna vremenska zona Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na ljetnjem računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke posljednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavat će svoje satove posljednji put u oktobru 2021. godine.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Back to top button