Od 1995. BiH napustilo 79% inžinjera, 81% magistara i 75% doktora…

Dok oni koji imaju fantastično plaćene poslove u našoj zemlji razgovaraju, pregovaraju, mudruju praveći kombinacije za, uglavnom, vlastiti interes, sve je više onih koji ne vide nikakvu perspektivu u svojoj zemlji i žele otići. Prvenstveno je riječ o mladim ljudima. No ima i mladih koji pozivaju na ostanak te da ne treba ići u Njemačku već stvarati Njemačku u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini 20 posto ljudi živi na rubu egzistencije. Podaci su ovo Crvenog križa BiH. Upravo je neizvjesna egzistencija glavni razlog zbog kojeg mladi napuštaju našu zemlju. Ipak mladi kojima su nezavisni intelektualci ove nedjelje ustupili najistaknutija mjesta optimistično pozivaju na ostanak.

“Postoji li budućnost za nas i postoji li budućnost za mlade? Apsolutno. Budućnost mora postojati, ali ako se mi borimo za tu budućnost i trudimo se da ostvarimo budućnost za sebe, svoje bližnje i čitavu BiH”, kaže Pavao Zornija , Udruga “Libertas” .

“Ostati ili otići iz BiH? Naš odgovor mora biti da ćemo ostati u BiH. Da ćemo je graditi, unaprijeđivati i da ovdje moramo napraviti Njemačku, a ne da mi idemo u Njemačku”, dodaje Merim Serdarević, bivši predsjednik SPUS-a .

Jedan od današnjih uvodničara “Kruga 99” bio je Haris Zahiragić, kandidat SDA za Skupštini KS sa posljednjih oktobarskih izbora i kako kaže za sebe – politički aktivista. Tvrdi da se protiv mladih vodi specijalizirani rat, kojim se mladi uvjeravaju da država BiH nije dovoljan okvir za njihove potrebe. No kolika je odgovornost SDA za aktuelno stanje?

“Mladi su odlazili i prije nego što je SDA postojala. Samo nažalost razlika je….Pa nije baš, bilo je i više perioda. Ja smatram naravno da je SDA odgovorna za sve što je dobro u ovoj državi. Evo za renoviranje ovog kantona, univerziteta i ove zgrade u kojoj sjedimo. Nakon totalnog ratnog devastiranja. Isto tako kriva je za sve probleme, naravno koliko je bila na vlasti, kao i sve druge stranke”, poručuje Zahiragić.

Većina mladih na ulicama nema dilemu o mogućnostima u svojoj i tuđim zemljama.

Anketa:

– Otišao bi iz BiH da mogu da nađem neki bolji posao, da radim fino.

– Imamo jedan drugi problem. Pogrešno se mladim ljudima predstavlja Zapad. I što se mladim ljudima priča u fazonu da nas čeka gore posao. Ne mislim da je gore se lakše izboriti i slično, ali barem neću slušati priču koju slušam godinama ovdje.

Na sarajevskim ulicama srećemo i mlade turiste iz Hrvatske i Srbije. Kažu da je i kod njih slična situacija sa odlaskom mladih.

Prema podacima UNESCO-a od 1995. godine BiH je napustilo 79% inžinjera, 81% magistara i 75% doktora u oblasti tehničkih nauka. Podaci Instituta za razvoj mladih KULT kažu da 80% mladih ne vidi perspektivu u našoj državi. Slovenija je samo prošle godine izdala skoro 14 hiljada radnih dozvola za građane BiH.

N1

Back to top button