NJEMAČKA KLINIKA OPROSTILA DUG ZA LIJEČENJE BLIZANACA IZ BIHAĆA

Blizanci se sada nalaze u Bihaću i odrastaju bez ikakvih zdravstvenih komplikacija
Humanitarne akcije koje su organizovane u proteklom periodu kako bi se prikupila sredstva za plaćanje troškova liječenja šestomjesečnih blizanaca Amara i Davuda Derviševića iz Bihaća su obustavljene, saopštili su njihovi roditelji.
Prema njihovim riječima, svi troškovi liječenja mališana su izmireni, nakon što je zdravstvena klinika u njemačkom gradu Tibingenu, gdje su se liječili, odlučila da oprosti preostali dug u iznosu od 53.000 eura.
Prethodno je na njihov račun uplaćena posljednja tranša od 100.000 eura, koliko je prikupljeno u humanitarnim akcijama, pišu Nezavisne novine.
“Novac nam više nije potreban jer smo uspjeli zatvoriti finansijsku konstrukciju. Ostalo je još da zahvalimo svim dobrim ljudima širom svijeta, koje je ujedinila sudbina naše djece i koji su nam pomogli. Svima veliko hvala”, istakla je Dženana Dervišević, majka blizanaca.
Inače, oni se sada nalaze u Bihaću i odrastaju bez ikakvih zdravstvenih komplikacija. Blizanci su rođeni s minimalnim šansama da prežive i s velikim zdravstvenim problemima. Derviševićeva kaže kako je njena trudnoća tekla uredno sve do 22. sedmice, kada je počela osjećati bolove u stomaku pa je većinu vremena provodila u sjedećem ili ležećem položaju. Liječnici u Bihaću nisu mogli identifikovati u čemu je problem, te je upućena u Sarajevo. Ustanovljeno je kako se radi o TTS sindromu, odnosno o rijetkom poremećaju koji je vezan za nedostatak plodove vode, koji, ukoliko se ne liječi, može dovesti do smrti novorođenčeta. “Liječnici u Sarajevu su mi rekli kako ne mogu spasiti bebe i da je jedina opcija da se prekine trudnoća kako bih ja ostala živa. Takvu odluku nisam mogla prihvatiti jer sam čula otkucaje srca svoje djece i rekla sebi da sve moram izdržati kako bi oni preživjeli”, kaže majka.
Dodaje kako su uspjeli dogovoriti pregled na klinici u Tibingenu i da je tamo, bez obzira na sve pokušaje ljekara da održe trudnoću, morala prijevremeno roditi. Tako je Amar je rođen sa 740, dok je Davud bio težak svega 580 grama i obojica bili u teškom stanju. Blizanci su imali više komplikovanih operacija jer im određeni organi nisu funkcionisali i na kraju su uspjeli preživjeti. Porodici Dervišević problem su predstavljali visoki troškovi liječenja od 270.000 eura, koje nisu mogli platiti. Ipak, u pomoć su im pritekli dobri ljudi širom svijeta i pomogli da se ova priča okonča na nabolji mogući način.

fokus.ba

Back to top button