Rezervni sastav policije RS: Pucanje ćorcima ili ozbiljna namjera

Formiranjem rezervnog sastava policije Republike Srpske narušio bi se, smatraju stručnjaci, balans policijskih struktura u BiH, ali budući da bi osiguranje sredstava i uslova za rad hiljadu novih policajaca bio veliki zalogaj čak i za ozbiljne administrativno-teritorijalne jedinice, treba s rezervom uzimati najave iz ovog entiteta.
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je, nakon što je Vlada Republike Srpske utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, da neće odmah u startu svih 1.000 pripadnika rezervnog sastava biti regrutovani, već njih 100-200.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije navodi za Klix.ba da najave o formiranju rezervnog sastava policije imaju političku pozadinu koja ima za cilj da izazove tenzije i da bi se potencijalnim ispunjavanjem neprimjerene odluke narušio balans policijskih struktura u Bosni i Hercegovini.

“Definisano je da bude 11 hiljada policajaca u FBiH i 6 hiljada u RS kako bi se očuvao balans policijskih struktura. Argumenti koje su iznijeli, poput migrantske krize, su prilično neracionalni i nemaju uporišta. Ako imaju takve procjene, onda je to bolje na nivou države rješavati, zajedno sa svim strukturama, kako bi se pronašao optimalan broj ljudi koji mogu odgovoriti sigurnosnim prijetnjama”, rekao je Hadžović.

Podsjetio je da je Milorad Dodik u martu 2016. godine najavio mogućnost uspostave rezervnog sastava policije i da su to tada pravdali navodnim terorističkim prijetnjama.

“Sada formiranje rezervnog sastava pravdaju migracijama, podrškom civilnom stanovništvu u slučaju da se nešto desi. Potpuno je drugo obrazloženje dato. Argumenti koji su se našli u javnosti ne mogu naići na saglasnost. Migrantska kriza se može rješavati na nivou države ili na nivou koordinacije policijskih struktura”, kazao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, za hiljadu novih regruta potrebna su sredstva u budžetu, osiguranje svih drugih neophodnih uslova, obuke.

“Nagovještava se da u rezervni sastav treba da uđu veterani i da će imati ista ovlaštenja kao aktuelni sastav, kao i da je za to neophodno 40 miliona KM. Jačanjem policijskih snaga iskazuje se želja da se kompenzira nedostatak oružanih snaga i obavještajnih službi, ali mislim da je to sve bacanje prašine u oči”, istakao je Hadžović za Klix.ba.

Podsjetio je na najavu rukovodstva RS-a da će nabaviti 4.500 pušaka.

“Najavom o nabavci oružja tražila se dozvola koja je istekla pa se ona treba obnoviti, iako je svojevremeno izazvala veliku medijsku prašinu u bh. i svjetskim medijima. Namjera je i ovaj put da se zategne politička situacija i izazovu reakcije”, kategoričan je direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

Hadžović navodi da se najava o formiranju rezervnog sastava policije razlikuje od ranije najave o formiranje obavještajne službe.

“Rezervni sastav policije nije dovoljno regulisan zakonski i može se regulisati bez konzekvenci. Formiranjem obavještajne službe bi se, međutim, ušlo u jedno ozbiljnije polje koje krši zakon. Zakonski samo OSA može vršiti obavještajni rad”, objašnjava Hadžović.

Intenciju vlasti Republike Srpske je ocijenio kao dolijevanje ulja na vatru.

Srna

Back to top button