Mljekari prijete masovnim protestima

Proizvođači mlijeka s područja Federacije BiH organizirat će masovne proteste ako Vlada FBiH do 23. aprila ne promijeni svoju odluku o visini poticaja za ovu godinu. S nekadašnjih 0,30 feninga po litru proizvedenog mlijeka, Vlada je poticaje smanjila na mizernih 0,25 feninga.

– Time nam je svezana omča oko vrata i izrečena smrtna presuda za mljekarstvo. Na terenu je situacija katastrofalna. Ljudi odlaze, ostavljaju imanja. Tražimo poticaje od 0,30 feninga. Ako to ne prihvate, izaći ćemo na ulice – kaže za „Avaz“ Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika registriranih u obrt – Sekcija poljoprivrede, stočarstva i ratarstva.

Pojašnjava da s ovakvim poticajima nije moguće očuvati rentabilnost, dok cijena mlijeka konstantno pada, a cijena hrane za stoku raste. Proizvođači mlijeka suočavaju se i s problemom uzgoja priplodnih junica.

Cijena grla na stranom tržištu viša je od 4.000 KM.

– I poticaje za priplodne junice smanjili su sa 700 na 418 KM. Moramo proizvoditi svoja grla, a ne da ih uvozimo iz inostranstva – poručuje Halilović, potcrtavajući da je stočarstvo u FBiH potpuno ugroženo ovakvim potezima Vlade FBiH.

BROJKE

32 miliona KM predviđeno u budžetu FBiH za poticaje u ovoj godini

7 do 8 miliona KM dodatno potrebno da bi bili ispoštovani zahtjevi mljekara
Avaz

Back to top button