Džaferović na svečanosti povodom Dana Armije: BiH je danas mnogo snažnija od njenih agresora

U Kasarni “Dubrave” kod Tuzle, danas je održana centralna svečanost obilježavanja 27 godina od formiranja Armije RBiH i 14 godina postojanja 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Dan Armije bez koje ne bi bilo ni BiH obilježen je postrojavanjem pripadnika 2. pješadijskog puka i prigodnim kulturno-zabavnim programom.

Svečanost u “Dubravama” svojim prisustvom, između ostalih, uveličali su član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović, potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević te zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić i mnogi drugi.

– Armija RBiH je jedina legalna vojna sila RBiH, koja je u nemogućim uvjetima branila i odbranila državu. To je leganla voja sila, legalne i legitimne Vlade RBiH, međunarodno priznate države. Ona je po tome posebna u odnosu na sve druge vojske koje su dolazile u BiH, harale ovom državom i pokušavale da je unište – istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.


FOTO: J. BOJIĆ
On je naglasio da je ova Armija nastala iz naroda u najtežem historijskom trenutku za našu zemlju.

– Mi danas trebamo nastaviti ono za šta se borila Armija RBiH, a to je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda i građana. Poručujem retrogradnim snagama koje žele ostvariti neke ciljeve, koji nisu ni ratom ostvareni, da je BiH opstala u mnogo težim uvjetima, kada su oni koji su na nju atakovali bili mnogo snažniji. Danas je Bih mnogo snažnija, a oni koji su je od 1992. do 1995. godine napadali, mnogo su slabiji i neka dobro paze na svoje izjave i postupke. Mir i stabilnost je u interesu svih ljudi u BiH. Ukoliko nastave dovest će u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i ono što je njime nastalo, a to su entiteti. BiH je postajala i prije Dejtona, tamo je samo potvrđen njen državno pravni kontinuitet, i postojat će do sudnjega dana – rekao je Džaferović.

Podsjećamo, neposredna ratna opasnost u BiH proglašena je 8. aprila, a potom je uslijedila proglašanje Republike BiH te uspostava štaba Terotorijalne odbrane BiH. Predsjedništvo BiH naložilo je svim naoružanim sastavima i pojedincima, osim JNA i MUP-a, da se jave općinskim, gradskim i regionalnim štabovima TO BiH, koji će biti potčinjeni jednoj komandi. Zbog toga se kao Dan Armije BiH uzima 15. april, iako je TO BiH zvanično preimenovana u Armiju RBiH 23. juna 1992.

– Zahvaljujući odlukama iz aprila 1992. godine zaokružena je oružana sila koja je u junu nazvana Armija RBiH. Zahvaljujući toj vojnoj sili danas svi Bosanci i Hercegovci mogu reći da imaju državu i državljanstvo od svoje domovine – rekao je zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević istakao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji.

– Isti agresori sada napadaju istinu o odbrane naše domovine. Zato je naša trajna zadaća da obilježavamo značajne datume i brinemo o svim stradalnicima u agresiji, prije svega o poridicama šehida i poginulih boraca, RVI, ali i o veteranima rata koji su danas u teškoj situaciji – rekao je Bukvarević.

Izvor:
Faktor

Back to top button