Ljudi koji imaju ova prezimena su potomski kraljevske krvi: Vaša porodica je možda na ovoj listi

Kada su u pitanju prezimena koja su prisutna na našem regionu, možemo reći sa velikom sigurnošću da su zaista brojna i da imaju različita porijekla.

Jeste li se ikada zapitali koja prezimena kraljevske linije potiču iz Srbije, ali i izvan nje? Da li ste se ikada zapitali da li je vaše prezime kraljevsko? Da li je možda neki srednjovjekovni kralj, ili član nekog odbora, sabora, nosio vaše prezime? Neki vaš dalji rođak?

Ako jeste, i ako niste, svejedno. Danas ćete saznati.

Donosimo vam jedan vrlo zanimljiv popis prezimena u današnjem članku pomoću kojeg ćete otkriti da li možda nosite kraljevsku krv u sebi.

Balsići su prvi na popisu, a smatraju se dijelom srednjovjekovne dinastije. Tada je Zeta bila najdominantnija, odnosno područje Crne Gore. Imamo i Branivojeviće koji su vladali Humom, a prva srpska vladajuća porodica odnosno članovi su porodice Vlastimirovići, a ubrzo nakon toga pojavili su se i Vojinovići.
Vukanovići su na popisu, njihovo porijeklo vodi do Raške, velikog gradonačelnika Vukana, u ovoj porodici i prve osobe su nastale tada. Dejanovići ili Dragaši upravljali su područjem trostruke granice Srbije, Bugarske i Mađarske u drugoj polovici 14. stoljeća.

A kada je riječ o BiH i porodice koja je vladala, važno je spomenuti Dinjičiće, kao i Kotromaniće i Kosače, kasnije su se podijelili na Hranić, Kosačić, Vuković i Hercegović.

Još jedna istaknuta plemićka porodica svakako bila je Jakšić, a preselili su se po cijeloj Evropi. Kao što smo rekli ovdje, ovo su najčešća imena. Imate li Vi možda prezime od onih koje smo naveli?!

Biscani.net

Back to top button