Težina poroda: Pogledajte veličinu otvora kroz koju izlazi glava bebe pri porodu

Dilatacijska karta pomaže ljudima da shvate da rađanje djeteta nije samo bolno, već preteško. Dilatatacija u medicini znači znači prirodno ili amnormalno rastezanje, širenje, proširivanje nekog otvora ili organa, u ovom slučaju ušća maternice tokom porođaja kako bi se olakšao nesmetani prolazak iz ljudskog tijela.
U većini porođaja beba kroz porođajni kanal prolazi prvo glavom, a babice su te koje prate koliko se majka otvorila. Početak poroda počinje onog trenutka kada je majka otvorena tri do četiri centimetra.

Tablica za diletaciju pokazuje koliko je žena otvorena i ide od jednog centimetra pa do krajnjih deset centimetra. Ovu tablicu prvi su koristili na Klinici za brigu o trudnoći u Santa Clariti, Kalifornija. Drveni grafikon pomaže ženama da vizualiziraju šta im babice govore tokom poroda. Tablica je i prekrasan prikaz rođenja, trudnoće i ženstvenosti. Grafikon je napravljen od javorovog drveta s ugraviranim brojevima pored svake rupe.

Steffanie Christi'an je na Facebook stranici Klinike za brigu o trudnoći postavila post grafikona i napisala: “Ovako izgleda deset centimetara dilatacije. Zbog toga sve majke svijeta zaslužuju sve najbolje.”

Njen post ubrzo je postao viralan, a žene širom svijeta suočile su se s impresivnom stvarnošću, ali i surovošću porođaja.

Klix

Back to top button