Neće biti dozvoljena ideja o podjeli Kosova ili stvaranju modela RS

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je da je Kosovo na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu “dobro prošlo” i da je imalo jasne pozicije u vezi dijaloga sa Srbijom i u vezi liberalizacije viza za građane Kosova.
Tači je po povratku iz Berlina, na konferenciji za novinare na međunarodnom prištinskom aerodromu “Adem Jashari”, kazao da je organizatorima samita njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu jasno tražio da se izjasne o neophodnosti liberalizacije viza za Kosovo.

Tači je kazao da smatra da će biti reakcije, jer već ima prvih signala nakon jučerašnjih poruka, te da će se ovo pitanje ozbiljno razmotriti.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, kako je naglasio, Kosovo je u svojoj prezentaciji bilo jasno da dijalog može da se nastavi bez uslovljavanja, te da je uvođenje taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH bilo legitimno i pravedno i da takse treba da ostanu na snazi. On je kazao da čak ako Srbija nastavi svoju agresivnu politiku prema Kosovu, treba ići i dalje.

Predsjednik Kosova je naveo da je bila jasna poruka Merkelove i Makrona o potrebi pronalaska što bržeg, najbojeg i prihvatljivog rješenja između Kosova i Srbije, a pozicija Kosova je bila jasna da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslovljavanja. Tači je ponovio da je u procesu dijaloga potrebna i velika uloga Sjedinjenih Američkih Država o čemu je juče u Berlinu, kako je istakao, razgovarano sa američkim ambasadorom u Njemačkoj.

Kosovski predsjednik je kazao da je pozicija SAD-a uvijek bila jasna, te da i pismo predsjednika Donalda Trampa treba da bude vodič u finalnoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije.

“Nastavićemo da radimo na jednom sveopštem sporazumu, koji čuva multietnički karakter Kosova, ali Srbije, što obezbeđuje sigurnu evropsku budućnost, sporazumu međunarodno pravno obavezujućem, kojim će se zatvoriti sva otvorena pitanja između država Kosovo i Srbije”, kazao je Tači.

Ponovio je i da Kosovo neće dozvoliti nikakvu dvostruku suverenost na teritoriji Kosova, niti Zajednicu srpskih opština sa izvršnim elementima, niti model dvije Njemačke koji je prevaziđen i nije u skladu sa realnošću nezavisnog i suverenog Kosova, kao što neće biti dozvoljena ni ideja o podjeli Kosova ili stvaranju modela Republike Srpske.

Tači je istakao da se nada da će Kosovo na sljedećem sastanku u Parizu, 1. jula, biti spremnije i ujedinjenije, te da će dijalog dobiti novu dinamiku.

(Vijesti.ba / AA)

Back to top button