Prelijepa i sposobna Srebreničanka: Za uspjeh u svijetu modelinga nije dovoljna samo ljepota

Mirnesa Subašić-Šerifović jedna je od naših najljepših manekenki koja je 2013. godine odnijela pobjedu na takmičenju “Supermodel International” na Tajlandu. Ova 24-godišnja Srebreničanka, koja živi u Sarajevu osim što se bavi modelingom radi i kao marketing menadžer u poliklinici “Kraljević”.Ljubav prema modelingu javila joj se na početku srednjoškolskog obrazovanja, kada je dobila i prve ponude od naših modnih agencija da postane njihov član. Budući da joj je obrazovanje uvijek bilo na prvom mjestu, Mirnesa je stavljala po strani taj svoj “dječiji san”, sve dok je prijateljice nisu prijavile na takmičenje “Supermodel International BiH”.

“Na kasting za ovaj izbor ljepote sam otišla iz znatiželje, i da okušam sreću u jednom izboru ljepote koji se odvijao na državnom nivou. Na moju sreću, na takmičenju sam pobijedila, te sam 2013. godine BiH predstavljala u Bangkoku, na Tajlandu. I ponovo pobijedila! Ovaj put na svjetskom nivou i vratila se u BiH sa titulom pobjednice! To je bila prekretnica u mom životu i putokaz koji me odveo u svijet modelinga”, kazala nam je na početku razgovora Mirnesa Subašić-Šerifović.

Uzora u svijetu modelingu nije imala, ali se divila ženama koje su jake, sposobne i ambiciozne, te onim koje savršeno balansiraju profesionalni i porodičan život. Nažalost, uz modeling kao profesiju vežu se mnoge predrasude, no Mirnesa je stava da niti jednu profesiju ne treba generalizirati, te da svaka ima dobre i loše strane.

“Konkretizujući modeling, tvrdim da je stvar ličnog karaktera i onoga kako se postavljate, u skladu s tim ljudi će graditi mišljenje o vama. Trenutno, modeling nije moje primarno zanimanje, zaposlena sam kao marketing menadžer. Danas, modelingom se bavim uglavom iz hobija i ljubavi prema ovom poslu”, kazala je Subašić-Šerifović. Život jednog modela, je kako kaže, mnogo naporniji i zahtijeva mnogo više truda od onog kako to izgleda sa strane. Iziskuje mnogo odricanja, ali ono što je pozitivno u svemu tome jeste što vas tjera da vodite zdrav način života: da vodite računa o ishrani, broju prospavanih sati, da se bavite nekom fizičkom aktivnosti, i da radite na svom samopouzdanju i posjedovanju pozitivne energije.
https://www.instagram.com/p/BYSzwXtF14I/?utm_source=ig_embed
“Smatram da u ovom poslu nije dovoljna samo fizička ljepota. Jako bitnu ulogu igra i harizma. Smatram da ukoliko ljepotu koristite na pravilan i prije svega razuman način, ona može biti samo adut koji igra u vašu korist”, kazala je Subašić-Šerifović.

Opšte je poznata činjenica da se bh. modeli sve više okreću k inostranoj karijeri, najviše zbog nedovoljno razvijene modne scene kod nas. No, Mirnesa je zahvaljujući svojoj ljepoti imala mnogo angažmana koji su bili veoma značajni za njenu karijeru. Neki od njih su reklama za Hyundai, editorijali za Fashion TV i Vogue Magazine.

“Moram da izdvojim i saradnju sa bh. dizajnericom Lejlom Tuzlić, sa kojom sam nedavno sarađivala kao zaštitno lice njene eksluzivne linije kaputa. Što se tiče mojih daljih koraka u svijetu modelinga, ja sam svoje ciljeve ispunila! Jako mlada sam ostvarila velike uspjehe u ovom poslu i zahvaljujući modelingu obišla mnoge krajeve svijeta, te ostvarila divna poznastva. Sve dalje u budućnosti, saradnje koje budem ostvarivala su uglavnom iz ljubavi prema modelingu”, kazala je na kraju našeg razgovora Mirnesa Subašić-Šerifović.

Back to top button