Načelnik Foče Radisav Mašić: Aladža je potvrda naše istinske želje da živimo u miru

Načelnik Općine Foča Radisav Mašić obratio se prisutnima na današnjoj svečanosti otvorenja Aladža-džamije u Foči kazavši kako je razglednica Foče ponovo postala onakva kakvu je historija zapamtila.
“Dobro došli u Foču, prvi i najljepši grad na našoj najljepšoj rijeci Drini”, kazao je Mašić na početku svog obraćanja, što su okupljeni ispred Aladže dočekali s velikim aplauzom.

On je potom dodao kako se Aladža vratila u stvarnost i ispunila mjesto koje joj vjekovima pripada.

“Na obalu Ćehotine vratio se jedan od najznačajnijih sakralnih spomenika islamske kulture. Aladža je spomenik snage umjetnosti i islamske kulture, koji se može ravnati s najboljim na Balkanu. Aladža je dokaz da vrijedna umjetnička djela mogu nastati i u malim sredinama. Njena obnova vraća povjerenje, dobrosusjedske onose i potvrdu naše istinske želje da živimo u miru, međusobnom razumijevanju i povjerenju”, istakao je Mašić.

Fočanski načelnik zahvalio se svim građanima i institucijama koje su pomogle obnoviti Aladžu. Kako je kazao, Fočaci su svojim ponašanjem pokazali da je njihov grad dostojan spomenika kulture koji će biti na listi UNESCO-a.

Klix.ba

Back to top button