Dan Preda pitao Evropsku komisiju: Šta ćete učiniti da zaustavite negiranje genocida u BiH

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda pitao je Evropsku komisiju šta namjerava učiniti kako bi se zaustavilo negiranje bosanskohercegovačkog genocida i veličanje ratnih zločina u Republici Srpskoj.
Preda je naveo kako je 20. marta 2019. godine Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (IRMCT) osudio Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora za genocid i zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

“Ipak, vlasti iz političkog entiteta Republike Srpske i dalje poriču genocid i slave osuđenog ratnog zločinca Karadžića. On se tretira kao heroj, a dodjeljuju mu se medalje, pa čak i studentski dom koji je nazvan po njemu”, podsjetio je Preda.

Kako kaže, Evropski parlament osudio je genocid u Srebrenici na najsnažniji mogući način i odbacio “bilo kakvo poricanje genocida, relativizaciju ili pogrešno tumačenje”.

“Postupci vlasti Republike Srpske štete sjećanju žrtava i izgledima za pomirenje u Bosni i Hercegovini”, naveo je Preda.

On je tim povodom Evropskoj komisiji postavio pitanja da li je Evropska komisija svjesna tih čestih slučajeva poricanja genocida i veličanja ratnih zločina u Republici Srpskoj, što će učiniti da ih zaustavi i kakav je učinak tih aktivnosti na evropski put Bosne i Hercegovine.

Preda je upit Evropskoj komisiji poslao 16. aprila, a odgovor bi trebao dobiti u roku od šest sedmica od trenutka slanja upita.

Klix.ba

Back to top button