ZANIMA VAS KOLIKO KOŠTA ŽIVOT U NJEMAČKOJ: Evo, ovaj čovjek vam je sve izračunao!

Ivan Lovrić iz Allensbacha u novom videu, koji je podijelio na YouTubeu, detaljno je izložio vlastite troškove života u Njemačkoj, ali je naveo i koliko visoki bi općenito mogli biti troškovi života u Njemačkoj za bilo koga ko živi tamo ili se želi preseliti.

Najveći trošak u Njemačkoj, prema njegovim riječima, je stan. On lično plaća 715 eura za svoj stan koji ima dvije spavaće sobe i dnevni boravak, a u tu cijenu su uključeni voda i grijanje. Inače, cijene stanova u Njemačkoj kreću se od 450 eura do 1500 eura ili više, ovisno o lokaciji i veličini stana.

Ivanova porodica za struju mjesečno izdvaja 56 eura. Za internet i televiziju plaća se između 15 eura mjesečno, pa sve do 50 ili više eura, ovisno o paketu. Ivan plaća od 50 do 60 eura, no s obzirom da je isključio opciju njemačke televizije uskoro će plaćati 35 eura samo za brzi internet.

Njegova supruga i on koriste i dva mobitela za koja plaćaju 50 eura. U to je uračunat 1GB internetskog prometa u Evropi, a u Njemačkoj imaju neograničen internet. Inače, trošak za mobitele može biti od 10 pa do 150 eura. Za lično osiguranje, u što su uračunati on, njegova supruga i djeca, plaća 65 eura te su s tim osigurani na 100.000 eura.

Automobil je za Ivanovu porodicu veliki trošak budući da imaju dva automobila te troše puno goriva za put do posla i prijevoz djece. Za dva automobila plaćaju osiguranje 1300 eura, oko 200 eura goriva mjesečno, 76 eura poreza te servis 90 eura za manji automobil i 240 eura godišnje za veći automobil.

Za vrtić Ivanova porodica izdvaja 90 eura mjesečno plus 40 do 60 eura za užinu jer u njemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Školu za kćer ne plaća budući da je škola u Njemačkoj većinom besplatna. Inače, troškovi vrtića i jaslica mogu biti od 0 do 300 ili više eura. Ivan je ranije za sina trebao plaćati 250 eura jaslice, koje su skuplje od vrtića. Međutim, s obzirom da je to bilo u vrijeme kada je manje zarađivao, država ga je subvencionirala sa 190 eura.
Važno je napomenuti da se u Njemačkoj plaća porez na psa koji iznosi 100 do 300 ili više eura. Oko 400 eura Ivanova porodica potroši na hranu, no moguće je preživjeti u Njemačkoj i s 50 ili čak i manje eura. Kada je on došao u Njemačku nije imao puno novaca, no preživio je cijeli mjesec s 34 eura. Za aktivnosti u slobodno vrijeme, poput odlaska u kino ili na večeru, izdvajaju oko 150 eura, a za kćer izdvajaju 34 eura za trening rukometa i 30 eura mjesečno za ples. I dok oni ne troše ništa novaca za javni prijevoz, autobus i voz, inače se za ovu uslugu plaća do 100 ili više eura. U konačnici, računica je pokazala da Ivanovi mjesečni troškovi boravka u Njemačkoj iznose 2323 eura.

NET.HR

Back to top button