POSUĐE VAM IZ PERILICE IZLAZI PRLJAVO? Četiri pravila za slaganje i užasna pogreška s tabletom koju svi rade

Foto: Shutterstock

Hura! Sve što štedi vrijeme dobiva palac gore od nas, pa tako i ova zlatna pravila za optimalno pranje suđa
Perilica posuđa u današnjim kućanstvima više nije luksuz, već gotovo neizostavna produžena ruka. Slaganje posuđa u nju najčešće je automatizirana akcija i svatko ima neki svoj sistem. No, možda je vrijeme da promislite izvlačite li maksimum iz svoje voljene “pomagačice u kuhinji”.

Kako bi se vaše posuđe svaki put savršeno opralo, a perilica trajala dulje, savjetujemo da se držite ova četiri pravila. Ne kažemo da možda već ne znate za to, ali provjerite koristite li perilicu pravilno. Ipak, kladimo se da za foru s tabletom za pranje sigurno niste znali.
Drvo, bakar i aluminij – veliko NE!
Drvena kuhinjska pomagala poput kuhače i daske za rezanje upijaju na sebe mirise s okolnog posuđa, stoga je najbolje da izbjegavate takve stvari prati strojno. Aluminij i bakar reaktivni su metali, što znači da podliježu koroziji. Primjerice, tave koje imaju sloj protiv lijepljenja hrane za dno također je bolje oprati na ruke.

Nema potrebe za pretpranjem
Hura! Sve što štedi vrijeme dobiva palac gore od nas. Premda valja s posuđa sastrugati krute ostatke hrane, deterdžent ili tableta za strojno pranje mora imati snagu da očisti mrlje od jela. Ponavljamo, krute i zagorene ostatke obvezno uklonite jer bi vam mogli začepiti filter perilice (koji se, usput, treba čistiti jednom tjedno).

Najprljavije u sredinu
Dobar položaj posuđa u perilici često označava razliku između dobrog i lošeg pranja. Plastične posude uvijek držite u gornjoj ladici kako se ne bi otopile. Staklo također treba stajati gore. Krilca koja raspršuju vodu ponekad mogu zaobići uglove perilice, stoga najprljavije posuđe uvijek stavljajte u sredinu ladice. Ostavite dovoljno prostora među posuđem kako bi vruća voda i deterdžent mogli obaviti posao kako treba.

Ne zatvarajte tabletu u predviđeni spremnik
Da, znamo, onaj mali spremnik s poklopcem na vratima perilice služi za odlaganje deterdženta, ali ne i tablete! To se posebno odnosi na one koje se sastoje od nekoliko vrsta deterdženta ili na njima piše nešto u smislu “3 u 1”. Za svaki slučaj ih bacite na dno perilice jer u protivnom neće na vrijeme početi ispuštati djelatne sastojke.

Autor: Magazin.hr

Back to top button