Snimak vršnjačkog nasilja u Banjoj Luci šokirao javnost, reagirala i policija

Službenici Policijske uprave Banja Luka poduzimaju istražne radnje povodom snimka vršnjačkog nasilja, kojeg je objavila Alternativna televizija (ATV).

Potvrđeno je to za ATV iz Policijske uprave Banja Luka, a o epilogu njihove istrage bit će obaviješten i nadležni organ socijalnog staranja.

Na snimku se vidi djevojčica koja napada dječaka na biciklu te ga u nekoliko navrata obara na zemlju i udara u lice. Dječak je odbijao da se brani, što se u jednom trenutku i čuje na snimku kada govori da “ne želi da je udari jer je žensko”. Na snimku se čuje i starija osoba koja ohrabruje dječaka da udari djevojčicu, ali on to ponovo odbija.

Pored maloljetnika, odgovornost za ovaj slučaj, koji se dogodio u srijedu, bi mogli snositi i roditelji.

– Roditelj maloljetnika koji je počinio prekršaj javnog reda i mira, ako je izvršenje prekršaja posljedica njihovog propuštanja dužne brige o maloljetniku, a u mogućnosti su da takav nadzor vrše, biće kažnjeni novčanom kaznom od 400 KM do 1.200 KM – propisano je Zakonom o javnom redu i miru.

Zakon propisuje i da se za prekršaj javnog reda i mira, koji maloljetnik počini u periodu od 23.00 sata do 6.00 sati, roditelji maloljetnika kazne novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM.

Izvor:
ATV

Back to top button