Sabor SPC: Neizvjesno rješenje pitanja Kosova, RS pomenuta kao država

Sjednica Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) održana je danas u Beogradu. Zasjedanju je na poziv patrijarha Irineja, prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Borićemo se, nećemo posustati u odbrani, koliko ćemo uspjeti vidjećemo – rekao je patrijarh srpski.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnji sastanak bila prilika da se najotvorenije razgovara o svim pitanjima i da je dobro i korisno da se na ovom nivou vodi dijalog i razgovor i da se utvrde zajednički stavovi bez kojih ne može da se riješi nijedno važno pitanje.

– Vidio sam iskrenost u diskusiji. Pristup koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je jasan, nije ostavljao dileme, kao ni zaključci što nisu ostavili dileme – rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će nastaviti da se bori kako bi se izvuklo maksimalno za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali da neće pristajati na bilo kakve ucjene i zahvalio patrijarhu, episkopima i Dodiku.

– Složili smo se da treba da poštujemo različitosti ali i o našim međusobnim odnosima. Govorili smo i o odnosima sa Republikom Srpskom. Govorili smo i o tome da svakoga dana gubimo mnogo ljudi u Srbiji i da su to stvari o kojima moramo da radimo – rekao je Vučić.

U zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu održana je sjednica redovnog godišnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora.

(Vijesti.ba / RTRS)

Back to top button