Firme iz BiH će u Turskoj biti tretirane kao domaće

Novi sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, kojeg su 2. maja u Ankari potpisali predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Preedsjedništva BiH Milorad Dodik, u oblasti izvoza proizvoda, odnosi se prije svega na plasman mesa iz BiH u Tursku.

– I do sada je BiH imala jedan od najliberalnijih sporazuma o slobodnoj trgovini koje je Turska potpisala sa bilo kojom drugom državom u svijetu. Zhvaljujući tom sporazumu, naši proizvođači brašna, ulja, soli, a u posljednjih nekoliko godina i goveđeg mesa, našli su svoje mjesto na turskom tržištu. Novi sporazum, u oblasti proizvoda, odnosi se na izvoz ostalih vrsta mesa, kao što su ovčije, kozije, a prije svega meso peradi – kazao nam je pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić.

Prema njegovim riječima, plasman bh. proizvoda zavisit će od toga šta domaći proizvođači mogu ponuditi na turskom tržištu i da li su ti proizvodi konkurentni na turskom tržištu.

Najveće izmjene novog u odnosu na raniji sporazum o slobodnoj trgovini odnosi se, kako je istakao Salić, na izvoz usluga. O kako povoljnom arnžmanu se radi podatak, objavljen na stranici Agencije za promociju stranih investicija BiH, da je Turska dozvolila slobodan pristup uslugama i trgovini jedino BiH i Singapuru.

– Na osnovu ovog sporazuma sve firme iz BiH, iz oblasti uslužnih djelatnosti poput turizma, građevinarstva i drugih, u Turskoj će imati jednak status kao i njihove domaće firme. Isto se odnosi i na turske firme u BiH – dodao je Salić.

Međutim, neizvjesno je kada će ovaj sporazum i stupiti na snagu, jer da bi se počeo provoditi potrebno je da bude ratifikovan u državnim parlamentima BiH i Turske.

Izvor:
Faktor

Back to top button