KUŠLAT:DŽUMA NAMAZ KLANJANA U DŽAMIJI NA ŠPICASTOJ STIJENI

Kako prošlih godina, tako je i ove u toku mubarek ramazan klanjana džuma namaz.Praktikuje se klanjanje džume treći petak u mjesecu ramazanu.Hvala Allahu koji nam je omogućio danas da obavimo džumu-namaz u ovoj prelijepoj džamiji, koja se nalazi na špicastoj stijeni.Džamija je bila prepuna našim podrinjcima iz okolnih sela.Molimo Allaha da nam ukabuli današnji post, džumu i zikr.
Džamija u zoni sokolova, na njihovom teritoriju, gdje se na licu osjeća njihov vjetar. … Džamija Kušlat se smatra najstarijom vojnom džamijom na prostoru Bosne i Hercegovine. „U džamiji se obavezno klanja treća ramazanska džuma.Naziv Kušlat potiče od riječi – kuš, što znači ptica, gnijezdo.Stotinjak metara je visoka stijena na kojoj miruje džamija.Ono što je ostalo zabilježeno govori da je na tom mjestu postojao manji grad koji je prije svega imao vojnu funkciju.

Kušlat je od 1404. godine bio u rukama Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a od 1410. u rukama ugarskog vladara Sigismunda Luksemburškog. Od 1411. godine vlast je imao Stefan Lazarević. Pod osmansku vlast dolazi poslije pada Despotovine 1459. godine.

Unutar tadašnje utvrde Turci grade vojnu džamiju koja je služila za potrebe vojnika koji su bili na gradu. Pretpostavlja se da je džamija izgrađena u 15. vijeku.
U ratu je drvenu džamiju plamen pojeo do temelja i tek je nedavno, obnovljena. Projektant se držao nacrta stare džamije, tako da je sagrađena onakva kakva je nekada bila.

Slike možete pogledati klikom OVDJE.

Infosvijet.net

Back to top button