GODIŠNJICA GENOCIDA: Evo koliko će tijela biti spremno za ukop u Potočarima 11.jula

Spisak tijela za ukop u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari još uvijek nije konačan. U komemorativnom centru Tuzla trenutno stoji 100 nekompletnih posmrtnih ostataka, koja čekaju da neko donira uzork DNK za identifikaciju, a za 50 identifikovanih tijela nema dozvole za ukop. O odlukama porodica ovisit će i konačan broj tijela na koletivnoj dženazi 11. jula.
– Očekujemo da ove godine bude spemno između 30 i 40 tijela. Ostalo je još vremena da članovi porodica donesu odluke – rekao je za Faktor Munir Habibović, član Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnijice genocida nad Bošnjacima.
Plan organizatora je da ovodgišnji učesnici Marša mira, u kompletnoj dužini, prođu trasom kojom su se Podrinjci probijali iz Srebrenice ka slobodnoj teritroriji u Nezuku.

– Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je preuzelo uređenje određenih dionica. Izvođači radova su na terenu te bi Udrč, Crni vrh, Kameničko brdo i Buljim bi trebali biti uređeni do 1. jula. Poslije Bajrama ulazimo na trasu od Kemeničkog brda do Buljima, u dužini oko 10 kilometara, koju moramo ponovo ručno iskopati. Ukoliko vremenski uslovi dozvole kolona Marša mira će proći dionicom koja je najbliža onoj kojom smo se kretali 1995. godine – kaže Habibović, koji je na čelu Pododbora za Marš mira.
Marš mira tradicionalno kreće iz Nezuka 8. jula, a završava 10. jula navečer u Memorijalnom centru Potočari. Kolektivna dženaza žrtava genocida tradicionalno se održava 11. jula.

ZAsrebrenicu

Back to top button