Crnadak zahvalio Čeferinu za brzu reakciju zbog zastave s ljiljanima

Foto: Arhiv
Nakon pisma koje je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uputio predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu zbog pogrešne zastave BiH na postolju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, Čeferin je reagirao na dan finalne utakmice.
U odgovoru ministru Crnatku koji je poslan na dan finalne utakmice UEFA Lige Evrope – 29. maja Čeferin se izvinjava svima onima u BiH koje je pogrešna zastava na peharu uvrijedila.
Predsjednik UEFA-e je potvrdio u pismu koje je stiglo u MVP BiH diplomatskim putem da će slučaj biti riješen do finalne utakmice, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Nakon što se u medijima pojavila fotografija trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi zastava BiH s ljiljanima, Crnadak je uputio hitan dopis u kojem je naveo da se radi o zastavi koja simbolizira samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH.
Ministar je naveo da u BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali te da je zastava na postolju pehara korištena tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.
Podsjetio je da je BiH zvaničnu zastavu dobila 1998. godine i zamolio da se prije finalne utakmice ona utisne u postolje pehara.
Crnadak je zahvalio Čeferinu za razumijevanje i brzu reakciju, uz želju za nastavak i unapređenje sportske saradnje.

Avaz.ba

Back to top button