DOVEDITE HORMONE U RAVNOTEŽU NA PRIRODAN NAČIN

Ako ste često umorni, razdražljivi, ako vam kosa opada, debljate se ili gubite kilograme tek tako, bez razloga, muči vas nesanica… postoji velika vjerovatnoća da imate disbalans hormona.

Slab imunitet
Naše zdravlje velikim dijelom ovisi o pravilnom lučenju hormona. Oni moraju raditi savršeno i usklađeno kako bismo bili zdravi. Ali, zbog stresa, loše prehrane i problema sa probavom, poput sindroma propusnog crijeva, kao i zbog povećane izloženosti toksinima, dolazi do nepravilnog lučenja hormona.
Ako je jedan ili više hormona u disbalansu, to može dovesti do ozbiljnih poremećaja. Zbog hormonske neravnoteže, slabi i imunitet pa smo podložniji hroničnim oboljenjima.
Ako za održavanje ravnoteže morate uzimati sintetičke lijekove, poput injekcija inzulina i tableta za kontracepciju, to znači i doživotnu ovisnost o tim lijekovima.
Oni problem ne rješavaju nego samo potiskuju simptome, koji će se potom javiti na nekom drugom mjestu. No, hormone možete držati u ravnoteži i na prirodan način, bez rizika i nuspojava.

Budite aktivni
Svaki oblik vježbanja pomoći će vam da balansirate hormone. Fizička aktivnost smanjuje nivo glukoze u krvi te povećava osjetljivost na inzulin pa je odlična za dijabetičare, ali i kao zaštita od dijabetesa. Održavanjem zdrave težine izbjeći ćete pojavu viška masnog tkiva, koje proizvodi višak estrogena u organizmu.
Štetne tvari
Izbacite sintetičke proizvode – Krivac za neravnotežu hormona može biti i pogrešan odabir kozmetike i sredstava za čišćenje koja sadrže brojne štetne tvari i toksine.
Mnogi proizvodi sa sintetičkim mirisima, poput gelova za tuširanje, losiona, šampona, sadrže tvari koje ometaju rad hormona, piše Avaz.
Zaštitite se tako što ćete koristiti samo prirodnu kozmetiku i sredstva za čišćenje i tako organizmu i hormonima dati šansu da se vrate u ravnotežu.
Korisni fitoestrogeni
Iz prehrane izbacite procesiranu hranu i počnite jesti što više svježeg voća i povrća, bogatog vlaknima koja pospješuju detoks, jer su toksini veliki krivci za poremećaj u radu hormona. Hormonima ćete pomoći da se vrate u normalno stanje i uvođenjem u jelovnik korisnih fitoestrogena.
To su zdrave biljne tvari koje pozitivno djeluju na hormone, a sadrže ih lan, suncokret, susam, sjemenke tikve, grašak i leblebija. Jedite i hranu bogatu zdravim esencijalnim masnoćama, poput omega-3 masnih kiselina.

Najčešće tegobe
Oslabljen ili pojačan rad određenih žlijezda dovodi do različitih zdravstvenih tegoba. Moguće posljedice viška ili manjka hormona u organizmu su:
– nizak estrogen: smanjen libido, neredovna mjesečnica, promjene raspoloženja, problemi s reproduktivnim organima
– visok estrogen: promjene težine i apetita, problemi sa snom, preosjetljivost na stres, usporen metabolizam
– nizak testosteron: debljanje, gubitak mišićne mase, umor, promjene raspoloženja
– usporen rad štitne žlijezde (hipotireoza): umor, tjeskoba, debljanje, nervoza, probavne tegobe, neredovne mjesečnice
– ubrzan rad štitne žlijezde (hipertireoza): tanja kosa, gubitak težine, tjeskoba, nesanica, lupanje srca, sindrom iritabilnog crijeva
– umor nadbubrežnih žlijezda: bolovi u mišićima, umor, tjeskoba, problemi s reproduktivnim organima, nesanica
– sindrom policističnih jajnika (višak androgenih hormona): debljanje, neplodnost, akne, pojačana dlakavost, veći rizik od dijabetesa
– smanjeno lučenje inzulina (dijabetes): oštećenja nerava, debljanje, slabljenje vida, teškoće s disanjem, umor, suha usta

Izbacite šećer
Izbacite industrijski šećer iz prehrane, kao i proizvode koji ga sadrže, a unosite prirodni šećer, kakvog ima u medu, javorovom sirupu… Hormon inzulin regulira šećer u krvi te komunicira s ostalim hormonima u organizmu.
Bijeli šećer ometa balans glukoze u krvi te negativno utječe i na inzulin i na ostale hormone vezane za njega.

(Hayat / Foto: Pixabay)

Back to top button