Zmajevi danas gostuju Finskoj: Pobjeda je ključ za plasman na Evropsko prvenstvo

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će na Ratina stadionu u Tampereu u okviru 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine igrati utakmicu protiv selekcije Finske.
Izabranici selektora Roberta Prosinečkog nalaze se u malo boljoj formi od svojih rivala. Nakon što su uspješno okončali takmičenje u Ligi nacija s pobjedom protiv Sjeverne Irske na domaće terenu te remijem bez pogodaka u gostima protiv Austrije, Zmajevi su minimalno poraženo od jake Španije u prijateljskoj utakmici.
Ovu godine reprezentacija BiH je otvorila pobjedom protiv Armenije na Grbavici rezultatom 2:1 u prvom kolu kvalifikacija, a onda je uslijedio remi s Grčkom 2:2 i to nakon što su bh. nogometaši imali prednost od 2:0. Prosinečki je u najavi utakmice podvukao kako izuzetno cijeni selekciju Finske.
Zamjena Pjaniću

“Pripremamo se da napravimo što bolji rezultat. Znamo da je Finska dobra ekipa. Znamo uglavnom sve o njima. Gledali smo njihove posljednje mečeve. U Ligi nacija su bili odlični. Odigrali su jako dobru utakmicu protiv italije. Znamo da su dobri, ali vjerujemo da ćemo biti na nivou i ostvariti željeni rezultat. Naravno da to neće biti lako. Uopšte ne potcjenjujemo Finsku jer to je odlična reprezentacija”, poručio je Prosinečki te dodao kako današnja utakmica može biti ključna u kvalifikacijama.
Glavna tema uoči susreta bilo je pitanje ko će zamijeniti Miralema Pjanića, koji je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Grčke. Prosinečki se može odlučiti između Gojka Cimirota ili Marija Vrančića. Ostatak tima se vjerovatno neće puno mijenjati u odnosu na prijašnje utakmice Zmajeva.
Finska je vrlo neugodan protivnik, koji nije primio pogodak u pet posljednjih utakmica na svom terenu te kući nisu izgubili gotovo dvije godine. Ligu nacija su okončali porazom u gostima kod Mađarske, potom su odigrali dvije prijateljske utakmice u kojima su minimalno pobijedili Švedsku, a onda izgubili od Estonije.
U Ligi nacija su osvojili tri boda iz dvije utakmice. Protiv Italije u gostima su poraženi s 2:0, a istim rezultatom savladali su Armeniju i to u gostima. Selektor Finske Markku Kanerva smatra kako današnja utakmica neće biti odlučujuća.
“Važna utakmica, ali ne odlučujuća za kvalifikacije. Ipak, nadam se da ćemo sutra pred punim stadionom pobijediti i prestići BiH na tabeli”, optimista je Kanevra.
Ove dvije selekcije su se do sada sastale samo jednom u prijateljskom susretu na Bilinom polju u Zenici 25. aprila 2004. godine. Tada je bh. tim pobijedio 1:0 golom Zvjezdana Misimovića u 89. minuti.
Sudije iz Poljske
Susret između Finske i BiH će suditi Daniel Stefanski iz Poljske, a pomagat će mu zemljaci Marcin Boniek i Dawid Igor Golis. Četvrti sudija je također Poljak Krzysztof Jakubik.
Na tabeli grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo vodi Italija sa šest bodova, drugoplasirana Grčka i BiH imaju po četiri, Finska ima tri, dok su Armenija i Lihtenštajn bez bodova.
Utakmica između Finske i Bosne i Hercegovine na programu je danas u 18:00 sati po centralnoevropskom vremenu (19:00 sati po lokalnom) u Tampereu, a gledatelji u BiH susret će moći pratiti na kanalu Nove BH.

Klix.ba

Back to top button