Cijena goriva niža za pet feninga po litru

Ministarstvo trgovine FBiH dobilo skoro 50 posto zahtjeva
Cijene derivata nafte u regionu od početka mjeseca su postepeno počele padati. Od jučer je u Hrvatskoj litar goriva jeftiniji za skoro deset feninga. Isto je i u Srbiji, gdje je cijena niža za pet do 15 feninga po litru. Inače, na svjetskoj berzi zabilježen je najveći pad cijene nafte od 2015. godine.

Trend opadanja

Kako su nam rekli iz Federalnog ministarstva trgovine, od početka mjeseca primili su 370 zahtjeva za korekciju cijena, odnosno sniženje.

– U toku je trend opadanja cijena, ali kod nas to ide sporije. Od 4. juna, kada je počelo sniženje, stiglo je oko 370 obrazaca za korekciju i dizela i benzina. U Federaciji imamo 690 pumpi, dakle smo dobili skoro 50 posto zahtjeva. Litar će biti jeftiniji za pet feninga – potvrdio je za „Avaz“ Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Poznato je da na bh. tržištu cijene nafte vrlo brzo rastu, a da obrnut proces ide vrlo sporo, teško i pojeftinjenja su manja nego poskupljenja. Trenutno litar dizela u Federaciji košta od 2,31 do 2,41, a u RS oko 2,23 KM po litru. Cijena benzina na većini je pumpi izjednačena s dizelom.

Dnevno korigiranje

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, rekao je da je cijena goriva pala od prošlog petka, ali i da se svaki dan može korigirati.

– Kompanije koje su u Udruženju prešle su na dnevno korigiranje cijena. Nemamo garanciju za formiranje cijena niti nekome možemo narediti da cijenu povećaju ili snize – rekao je Bošković.

370 zahtjeva stiglo za korekciju cijena

Litar dizela u FBiH od 2,31 do 2,41 KM

Litar dizela u RS 2,23 KM

Drugo sniženje u Hrvatskoj

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Hrvatskoj pale su drugu sedmicu zaredom, pokazuju podaci koje je objavilo Ministarstvo privrede Hrvatske.

U odnosu na prošli utorak, prosječna cijena benzinskih goriva niža je za 30 lipa te sada iznosi 9,90 kuna (oko 2,80 KM). Prosječna cijena dizela pala je na 9,51 kunu po litru (oko 2,50 KM). Cijena autoplina pala je za deset lipa i iznosi 4,41 kunu (oko 1,20 KM).
Avaz

Back to top button