Krivci za krah Aluminija su bogati i žive u Zagrebu, Mostaru, Širokom, a ne u Sarajevu

Medijskim spinovima i “uznemirujućim” saopštenjima od ranog jutra na sceni je konstantni pritisak Uprave mostarskog Aluminija na Vladu Federacije BiH.
Jutro je počelo informacijom kroz medije kako će Uprava Aluminija d.d. Mostar ovoga tjedna podnijeti ostavku.

Neimenovani izvor u izjavi za Večernji list ie rekao kako Aluminij više ne može sam nositi taj teret koji je praktički isključivo na njihovim leđima. A nakon pripreme terena i neimenovanog izvora, iz Aluminija su najavili da će se članovi Uprave predstavnicima medija obratiti sutra nakon sjednice Nadzornog odbora Društva.

Nakon najave, kroz medije je pušteno pismo Uprave kojeg potpisuje Dražen Pandža u kojem se tvrdi da će pogoni Aluminija biti ugašeni u subotu, 6. juna, jednu minutu iza ponoći.

No tu nije kraj, prije gašenja u medijima su se pojavili novi kupci i to iz Dubaija i Saudijske Arabije.

Pozadina cijele priče je i više nago providna. Oni koji godinama uništavaju mostarski Aluminij sada vrše i posljednji pritisak ne bi li se u kompaniju po nerealnim uslovima uveo švicarski Glencore.

Ostavka koju će navodno podnijeti cijela Uprava trebala bi biti zadnji čin dobro zamišljene predstave za javnost koja za cilj ima prisiliti Vladu FBiH da po najnižim cijenama daje struju Aluminiju, a sve kako bi se dugogodišnja pljačka nastavila odvijati po starom.

Traženo subvencioniranje troškova električne energije za Aluminij bi poreske obveznike koštalo godišnje novih desetine miliona KM, a korist bi imala samo mala grupica ljudi u kombinatu. Do neke nove krize i nekih novih subvencija. S toga premijer Novalić i resorni ministar Džindić ni u kom slučaju ne bi trebali popustiti jeftinim pritiscima, a radnici bi konačno morali zatražiti krivičnu odgovornost svih koji su vodili ovaj kombinat. Jer, svi oni su se lično obogatili kao i sve firme koje rade sa ovim posrnulim kombinatom koje su uspješno poslovale osim samog kombinata.

Vrijeme je da se pogledaju između sebe i ne traže krivca u Sarajevu, nego u Zagebu, Šibeniku, Splitu, na Širokom ili na mostarskim Barama.

(Vijesti.ba)

Back to top button